Categories
News Politică

GAVRILA URS: Atenție, avem nevoie de servicii publice de sănătate!

În săptămânile din urmă a apărut în dezbaterea publică din România și din județul nostru o temă cu adevarat importantă si necesară pentru dezvoltarea țarii ! anume ca starea actuală a sistemului public și a celui privat de sănătate este precară. Răspunsul sistemului este pe măsura finanțării. În spitalele din România primejdia de a muri, aceea de a fi victima unui malpraxis si de a fi „brutalizat” de indiferența, nepăsarea, neștiința angajaților din spitale devine din ce în ce mai mare.

Ne întrebăm în acest context, cum reactionează autoritatea guvernamentală dar si autoritățile locale pentru a îndrepta aceste contraperformanțe si pentru a se pune în slujba sănătății cetățenilor (???). Arbitrariul managementului guvernamental  este evident! Zilele trecute domnul ministru Eugen Nicolăescu îl destituie prin intermediul presei pe prof.dr.  Benedek Istvan pe motiv că acesta semnalizează absența citostaticelor din clinica  pe care o conduce la Tg. Mures. Desi aceasta nu pare o problema locala pentru judetul nostru, ea este una reala ! stim cu totii ca in Bistrita nu exista o clinica de transplant medular si hematologie, noi apeland mereu la cele din Mures sau Cluj in acest sens. De asemenea este frapantă lipsa de reactie efectivă la constatarea morții unui copil de patru ani care venise în spital să ceară asistență pentru o entorsă care nu putea fi letală, doar  datorită nepriceperii și a unui management deficient care este ascuns în interiorul sistemului.

În acest sens fiecare dintre cei care vor lua la cunoștintă starea de fapt a asistenței medicale din România are propria sa opinie și propriile sale concluzii. Datoria noastră este însă, să, atragem atenția autorităților asupra managementului dezastruos și asupra practicii superficiale a actului medical în defavoarea pacientului, a cetățeanului care are nevoie de servicii medicale.

Decizia unei finanțari mediocre a serviciilor medicale pune în pericol atât sănătatea pacienților cât și viabilitatea sistemului medical public si privat.

În această logică este evident că vor crește costurile medicale pe care trebuie să le suporte bolnavul. Serviciile medicale private s-au dezvoltat pe fondul calității reduse a serviciilor medicale publice, a absenței aparaturii medicale dar mai ales din prisma modului în care este tratat pacientul care trebuie să se descurce într-un sistem unde contează, din păcate, de cele mai multe ori relațiile si resursele financiare mai mult decat viața pacientului.

Pentru a putea reanima și reorganiza de pe alte baze sistemul , este necesar ca decidenții din sistemul medical local și guvernamental să se miște rapid și să caute să schimbe din temelii și rapid mentalitatea din sistemul medical public pentru ca acesta să se pună mai degrabă în slujba bolnavului decât a intereselor „oculte” ale unor administratori  și manageri care nu au onestitatea necesară statutului pe care îl îndeplinesc.

Pentru ca sistemul public să poată răspunde nevoilor populației , a cetățenilor de orice fel, acesta trebuie să se reorganizeze și să se reformeze. Totul ar trebui să inceapă cu o cuprinzătoare dezbatere publică privind „starea” sistemului medical din România. Abia după ce forurile civice si cele profesionale își spun cuvântul trebuie adoptate măsurile legislative urgente care să reușească  !de fapt-  reforma sistemului. Apoi măsurile trebuie să fie explicate.  Fără un pact național și întelegerea clară a fenomenului reforma sistemului medical nu va avea succes. De la serviciile minime garantate pâna la activitatea medicala de cea mai mare performantă, totul trebuie să intre în atenția celor care guvernează, a celor care si-au asumat responsabilitatea sănătății publice, a bucuriei cetățenilor de a trăi sănătoși.

Abia după ce hotărârea politică de a lua în discuție sănătatea populației va deveni  efectivă putem fi liniștiți că în România se întamplă mult așteptata îmbunătățire a vieții.

Partidul Forța Civică le cere cetățenilor să ni se alăture în acest demers de ai obliga pe guvernanți să devină conștienți de urgențele României anului 2013, deci, să guverneze.

Le solicităm consilierilor judeteni să includă această atenționare în agenda de urgență  pe care cetățeanul român le solicită și le impune în spiritul civilității lumii în care trăim.

Gavrilă Urs

Președinte

Forța Civică Bistrița-Năsăud

1 reply on “GAVRILA URS: Atenție, avem nevoie de servicii publice de sănătate!”

Platiti notele, pe unde va incarcati supradoza de calorii sau spuneti un simplu multumesc, inainte de plecare,poate asa putem lua ca exemplu bunul simt al nesimtitului ca simtul de om nu a existat niciodata si daca tot suntem la articol ,,aschia nu sare departe de trunchi”

Leave a Reply