18/08/2017

Grigore Bradea – un fel de om

Asociaţia culturală „Grigore Bradea” (Bistriţa) vă invită să participaţi la evenimentele culturale “Grigore Bradea – un fel de om” organizate în memoria sculptorului Grigore Bradea, de la a cărui moarte se împlinesc 15 ani în 2013.

Evenimentele se vor desfăşura vineri (29 martie) şi sâmbătă (30 martie) la Galeria Arcade 24 Bistriţa, la Centrul Cultural Sinagoga şi în alte locaţii culturale ale oraşului şi cuprind o serie de manifestări precum: lansarea site-ului www.bradea.ro, lansarea unui film documentar (suport DVD) care va conţine mărturii ale unor personalităţi care l-au cunoscut pe Grigore Bradea dar şi momente filmate în perioada realizării ultimelor sale lucrări monumentale în Germania între anii 1993-1994, lansarea unei serii limitate de 15 cărţi poştale cu fotografii ale lucrărilor lui Grigore Bradea de plastică mică, lemn sau piatră şi, nu în ultimul rând, vernisarea expoziţiei care cuprinde portrete ale lui Grigore Bradea realizate de pictori şi sculptori care l-au cunoscut.

În cadrul acestui proiect – sâmbătă, 30 martie, orele 20.00 – va avea loc la Sinagoga din Bistriţa un concert de muzică electro de excepţie susţinut de Makunouchi Bento (live) – electroacoustic / ambient / experimental şi Vali Chincişan (visuals).

Makunouchi Bento reprezintă un proiect iniţiat de Felix Petrescu (Waka X) şi Valentin Toma (Qewza) – membrii fondatori ai Asociaţiei TMBase (cunoscută pentru organizarea celui mare festival de muzică electro alternativă din România), fiind printre primii compozitori care au abordat sound-ul IDM la noi în ţară. În traducere liberă – Makunouchi Bento reprezintă cutiuţa tradiţională pentru mâncare a japonezilor, realizată din lemn lăcuit şi împărţită în mai multe compartimente, fiecare cuprinzând diverse delicatese . Cei doi artişti din Timişoara au interpretat această imagine familiară a spaţiului domestic japonez atât ca obiect, cât şi ca metaforă, dezvoltând un impresionant proiect original de muzică electronică experimentală încă din 2001.

“Podul care începe acolo unde se termină cuvintele… Felix Petrescu împreuna cu Valentin Toma sunt genul acela rar de artişti care nu fac muzică pentru bani ori pentru glorie. Dar se bucură dacă sunetele pe care le transmit hrănesc şi alte urechi. Se bucură dacă oamenii reacţionează la muzica lor (unul din motivele pentru care o împart gratuit). Îi admir pe Makunouchi Bento de la primele ediţii TmBase. … Nu te gâdilă doar audio, cât vizual. Makunouchi Bento fac filme din sunete. E ca şi cum urechile ascultătorului ar căpăta ochi. Când începe muzica, undeva în creierul meu porneşte un proiector care rulează imagini, locuri, poveşti şi, da, filme…” (Lucian Mircu http://www.mareleecran.net/2012/04/makunouchi-bento.html)

http://www.youtube.com/watch?v=hdyDOSaRgIw

Vali Chincişan s-a născut în 1980 la Târgu Mureş, a absolvit Universitatea Naţională de Arte Bucureşti, Secţia Pictură (clasa profesorului Ştefan Câlţia), fiind unul dintre cei mai apreciaţi artişti vizuali care foloseşte animaţia în performanţele sale audio-video.

Expoziţii personale: Fluid Image, MNAC, Bucureşti, Expoziţie Master,  Galeria Posibilă, Bucureşti, + 15 ani, Galeria Nouă, Bucureşti, Javamuseum – Extasy, on-line show de Agricola de Cologne, Offset, expoziţie on-lineFormate/Moving patterns,  Kunsthalle, Viena, Bienala Tinerilor Artişti – Politici şi practici vizuale / Coduri şi identităţi, Violenţa imaginii / Imaginea violenţei, Bucureşti, Against Space,  Galeria Dinamo, Budapesta Shake Night, MNAC, Bucureşti. Ca Vj a participat la diverse evenimente importante ca Rokolectiv, AvNight (Marea Britanie), AvMotional, Nomad Mix şi altele.

“Vali Chincisan este artistul vizual ale cărui proiecte şi-au pus amprenta asupra evoluţiei muzicii, teatrului şi filmului românesc de scurt metraj al ultimilor ani. Prezenţa sa activă pe cele mai diverse scene naţionale şi internaţionale – de la festivaluri de muzică şi festivaluri de scurt metraj până la expoziţii de artă – este o măsură a influenţei artei sale video.” (www.modernism.ro). http://valichincisan.ro/

La Bistriţa, artiştii invitaţi la Sinagogă pe 30 martie vor susţine un concert cu atât mai special cu cât muzica şi compoziţiile vizuale sunt inspirate de viaţa şi opera lui Grigore Bradea.

Grigore Bradea a fost unul dintre cei mai importanţi artişti plastici pe care i-a avut oraşul Bistriţa, de numele lui fiind legate aproape toate evenimentele culturale care s-au petrecut în Bistriţa începând din anii ’70: a fost membru fondator al Cenaclului de Creaţie al UAP Bistriţa-Năsăud, a reprezentat Bistriţa în numeroase manifestări atât la nivel naţional cât şi internaţional, a contribuit la înfiinţarea liceului de arte “Corneliu Baba” din Bistriţa şi la obţinerea spaţiului pentru atelierele artiştilor bistriţeni, spaţiu care găzduieşte astăzi şi Galeriile de Artă Arcade 24 ale UAP Bistriţa-Năsăud.

Obiectivul central al evenimentului este promovarea operei lui Grigore Bradea, a moştenirii artistice a acestuia şi introducerea în circulaţia publică a unor documente materiale, audio şi video despre opera sa.

Asociaţia culturală Grigore Bradea este o organizaţie non-profit care are drept scop promovarea operei sculptorului Grigore Bradea, promovarea şi susţinerea artiştilor tineri şi a evenimentelor culturale în spaţii alternative.