26/09/2017

FOTO: Splendoare la Orheiu Bistriţei! A înflorit Laleaua Pestriţă!

Laleaua pestriţă, o plantă ocrotită prin lege, a înflorit în Pădurea de la Orheiu Bistriţei.  Peisajul este unul extraordinar, autorităţile locale făcând tot posibilul să păstreze această zonă intactă.

Laleaua pestriţă este o specie de plantă rară, cu răspândire locală, protejată de lege în toate ţările europene.

Denumirea sa populară este şiFloarea de şah, Bibilica, Clopotar sau Căldăruşa.

Floarea are formă de cupă, are culoarea maronie – violacee cu pete albe şi încântă privirile. Tulpina are aproximativ 20-30 cm, iar floarea 2 cm.

Laleaua pestriţă, o specie salbatică, autohtonă înfloreşte doar în câteva regiuni restranse din România, în luna mai, pentru doar 7 zile.

Şi în judeţul Bistriţa-Năsăud există o rezevaţie natural de lalele pestriţe. Este vorba despre Orheiu Bistriţei, unde laleaua pestriţă apare printre stejari, în rezervaţia naturală numită Pădurea din Şes.

Alte locuri în care se găseşte laleaua pestriţă sunt Pădurea Mărgăritului situată în comuna Dăneşti, Gorj;  Lunca Poganisului din judeţul Timis, carea fost declarată arie protejată prin lege de către Consiliul Judeţean Timiş în 1995; Rezervaţia naturală Lunca cu lalea pestrită din Valea Sălajului; Fersig – Maramureş; Cheile Turzii. Acest tip de lalea se găseşte şi în unele zone în judeţele Mureş, Olt şi în Banat.

Laleaua pestriţă este o specie ocrotită de lege, încă din anii 1980.

Sursa foto: www.facebook.com/laleauapestrita şi http://www.laleauapestrita.w.pw/


redactie@bistritaonline.ro