FOTO: Splendoare la Orheiu Bistriței! A înflorit Laleaua Pestriță!

Laleaua pestriță, o plantă ocrotită prin lege, a înflorit în Pădurea de la Orheiu Bistriței.  Peisajul este unul extraordinar, autoritățile locale făcând tot posibilul să păstreze această zonă intactă.

Laleaua pestriță este o specie de plantă rară, cu răspândire locală, protejată de lege în toate țările europene.

Denumirea sa populară este șiFloarea de șah, Bibilica, Clopotar sau Căldărușa.

Floarea are formă de cupă, are culoarea maronie – violacee cu pete albe și încântă privirile. Tulpina are aproximativ 20-30 cm, iar floarea 2 cm.

Laleaua pestriță, o specie salbatică, autohtonă înflorește doar în câteva regiuni restranse din România, în luna mai, pentru doar 7 zile.

Și în județul Bistrița-Năsăud există o rezevație natural de lalele pestrițe. Este vorba despre Orheiu Bistriței, unde laleaua pestriță apare printre stejari, în rezervația naturală numită Pădurea din Șes.

Alte locuri în care se găsește laleaua pestriță sunt Pădurea Mărgăritului situată în comuna Dănești, Gorj;  Lunca Poganisului din județul Timis, carea fost declarată arie protejată prin lege de către Consiliul Județean Timiș în 1995; Rezervația naturală Lunca cu lalea pestrită din Valea Sălajului; Fersig ! Maramureș; Cheile Turzii. Acest tip de lalea se găsește și în unele zone în județele Mureș, Olt și în Banat.

Laleaua pestriță este o specie ocrotită de lege, încă din anii 1980.

Sursa foto: www.facebook.com/laleauapestrita și http://www.laleauapestrita.w.pw/


redactie@bistritaonline.ro

Leave a comment