Categories
Agenda Mediu News

MARIUS BALAN cere retragerea PRIMARULUI Ovidiu Crețu din funcția de președinte al comisiei de tăieri-toaletări arbori

Dreptul tău la verde

Suntem trecuți de prima jumătate a primăverii anului 2013, vegetația și arborii din orașul nostru arată diferit și mari traume la coronamente se văd pretutindeni. La ora actuală poluarea orașului are un singur aspect, prin emisiile mijloacelor de transport, dar și praful angrenat. Aceste emisii sunt un real pericol atât pentru cetățeni dar și pentru arbori. Avem în rândul nostru ecologiști calificați în domeniu care cunosc această problemă și care au identificat peste 80 de arbori netoaletați și care sunt în curs de uscare datorită secetei de anul trecut dar și a fenomenului poluării descris. A doua cauză este intervenția total necorespunzătoare a administrației, a necunoașterii gradului de risc pe specia și vârsta arborilor de aliniament. La toaletări se face voit confuzia între pomii fructiferi și arborii care sunt în regim silvic și trebuie tratați ca atare. Aceasta a dus la distrugerea în proporție de 80% a castanilor ornamentali din oraș și vă invităm să vedeți cum arată Str. Alexandru Odobescu în prezent. De altfel, pe toate străzile unde s-a intervenit cu tăieri mai mari de o treime din înălțime, sunt câte 2-3 arbori maturi uscați.

Å¢inem să precizăm că la o emisiune de la AS TV Primarul Municipiului Bistrița a declarat că au fost mari presiuni din partea unor cetățeni și ecologiști și că regretă că nu i-a tăiat cu 2-3 metri și mai mult. La emisiunea din 29 aprilie 2013 Primarul Bistriței spunea, citez: „S-au agățat de lanțul drujbei și n-am fost eu prezent, că îi zvânturam de acolo”. Având în vedere încăpățănarea edilului orașului, precum și nefericita declarație față de cetățenii contribuabili care s-au opus acestor măsuri, PER Filiala Bistrița-Năsăud cere:

1. Retragerea domnului primar Ovidiu Crețu din funcția de președinte al comisiei de tăieri-toaletări arbori.

2. Schimbarea tuturor membrilor acestei comisii pentru rezultatele și deciziile luate greșit.

3. Numirea unui specialist de la ITRSV ! Direcția Silvică in această funcție.

4. In componența acestei comisii să fie maxim 5 persoane (ITRSV, APM, Garda de Mediu, Protecția Plantelor, Primărie), specialiști în domeniu, nu funcționari publici.

5. Înlocuirea tuturor arborilor uscați  prin cumpărarea de arbori de cel puțin 2,5-3 m în baloți, suficient de groși, precum cei din Parcul Municipal.

6. Refacerea aliniamentelor stradale degradate cu specii de arbori compatibile din punct de vedere al aspectului, regimului de inaltime si tipului de coronament.

7. Refacerea în această vară, a tuturor locașurilor arborilor de aliniament care au fost acoperite cu dale de beton odată cu refacerea trotuarelor.

8. Obligarea tuturor firmelor care au trase cabluri prin coronamentul arborilor de a le muta în subteran.

9. Toaletările să fie premise o singură dată pe an, în perioada 15 nov ! 15 feb.

Nu ne face plăcere să fim pe post de polițiști, dar trebuie o dată rezolvată științific și cu dăruire această problemă. De frica furtunilor, peste tot în țară s-au ciopârțit milioane de arbori în marile oraș. Procentul celor care au avut de suferit de pe urma căderilor de arbori este nesemnificativ față de miile de morți din accidentele rutiere. A sacrifica in continuare copacii este o grea lovitură dată naturii și sănătății oamenilor. Nu uitați că un arbore matur produce necesarul de oxigen pentru 4 oameni pe zi.

 

Partidul Ecologist Român

Organizatia Bistrita

Filiala Bistrița-Năsăud                                         14.05.2013

Marius Balan                          Alexandru Toniuc

 

9 replies on “MARIUS BALAN cere retragerea PRIMARULUI Ovidiu Crețu din funcția de președinte al comisiei de tăieri-toaletări arbori”

Stimata Redactie : continutul articolului este corect .dar TITLUL .. pus de d-tra.lasa de dorit, intelegandu-se ca eu personal am o problema cu primarul Ovidiu Cretu. Va rog puneti titlul articolului transmis ” Dreptul tau la verde” Marius Balan Org. Mun. P.E.R.

Cu respect domnule Balan,
Titlul este citat din continut.
Cine nu e de rea credinta va vedea si intelege …
Cine e de rea credinta, oricum va face intrerpretari.
Eu cred ca ar trebui sa ne concentram pe fond si nu pe forma.
Succese in apararea copacilor!

In privinta aceasta ii dau dreptate primarului. Sunt locuri in oras in care nu mai poti trece fara sa ma agat efectiv de vreo creanga, asa ca tocurile ies din discutie. Nu mai spun cate panze de paianjen culeg zilnic din copaci (desi nu sunt foarte inalta), care aduc uneori a padure ecuratoriala cu liane. Poate daca ati iesi din masina si ati incerca sa mergeti pe jos, ca tot vorbim de oxigenare, v-ati da seama de acesta. In plus, copacii vechi prezinta un pericol – o crenga imensa a cazut la pamant dupa o furtuna chiar in fata mea!

Draga Ana,

chiar as fi curioasa sa vad unde sunt padurile astea ecuatoriale de care vorbesti.Eu merg doar pe jos si sincer ,imi vine sa mor de ciuda cand sunt caldurile astea infernale si nu am un petec de umbra unde sa ma retrag.Totul a fost taiat,tot ce a ramas in urma e o mare de gri,praf,mizerie,si triste umbre a ceea ce odata era viata.Depresivi mai trebuie sa fiti “voi urbanilor”!

madama de la acest ziar de stiri “teribile”……;care lasa de dorit,ar trebui sa se reprofileze…adica sa faca agricultura ca i-ar sta mai bine.

Leave a Reply