26/09/2017

MARIUS BALAN cere retragerea PRIMARULUI Ovidiu Creţu din funcţia de preşedinte al comisiei de tăieri-toaletări arbori

Dreptul tău la verde

Suntem trecuţi de prima jumătate a primăverii anului 2013, vegetaţia şi arborii din oraşul nostru arată diferit şi mari traume la coronamente se văd pretutindeni. La ora actuală poluarea oraşului are un singur aspect, prin emisiile mijloacelor de transport, dar şi praful angrenat. Aceste emisii sunt un real pericol atât pentru cetăţeni dar şi pentru arbori. Avem în rândul nostru ecologişti calificaţi în domeniu care cunosc această problemă şi care au identificat peste 80 de arbori netoaletaţi şi care sunt în curs de uscare datorită secetei de anul trecut dar şi a fenomenului poluării descris. A doua cauză este intervenţia total necorespunzătoare a administraţiei, a necunoaşterii gradului de risc pe specia şi vârsta arborilor de aliniament. La toaletări se face voit confuzia între pomii fructiferi şi arborii care sunt în regim silvic şi trebuie trataţi ca atare. Aceasta a dus la distrugerea în proporţie de 80% a castanilor ornamentali din oraş şi vă invităm să vedeţi cum arată Str. Alexandru Odobescu în prezent. De altfel, pe toate străzile unde s-a intervenit cu tăieri mai mari de o treime din înălţime, sunt câte 2-3 arbori maturi uscaţi.

Ţinem să precizăm că la o emisiune de la AS TV Primarul Municipiului Bistriţa a declarat că au fost mari presiuni din partea unor cetăţeni şi ecologişti şi că regretă că nu i-a tăiat cu 2-3 metri şi mai mult. La emisiunea din 29 aprilie 2013 Primarul Bistriţei spunea, citez: “S-au agăţat de lanţul drujbei şi n-am fost eu prezent, că îi zvânturam de acolo”. Având în vedere încăpăţănarea edilului oraşului, precum şi nefericita declaraţie faţă de cetăţenii contribuabili care s-au opus acestor măsuri, PER Filiala Bistriţa-Năsăud cere:

1. Retragerea domnului primar Ovidiu Creţu din funcţia de preşedinte al comisiei de tăieri-toaletări arbori.

2. Schimbarea tuturor membrilor acestei comisii pentru rezultatele şi deciziile luate greşit.

3. Numirea unui specialist de la ITRSV – Direcţia Silvică in această funcţie.

4. In componenţa acestei comisii să fie maxim 5 persoane (ITRSV, APM, Garda de Mediu, Protecţia Plantelor, Primărie), specialişti în domeniu, nu funcţionari publici.

5. Înlocuirea tuturor arborilor uscaţi  prin cumpărarea de arbori de cel puţin 2,5-3 m în baloţi, suficient de groşi, precum cei din Parcul Municipal.

6. Refacerea aliniamentelor stradale degradate cu specii de arbori compatibile din punct de vedere al aspectului, regimului de inaltime si tipului de coronament.

7. Refacerea în această vară, a tuturor locaşurilor arborilor de aliniament care au fost acoperite cu dale de beton odată cu refacerea trotuarelor.

8. Obligarea tuturor firmelor care au trase cabluri prin coronamentul arborilor de a le muta în subteran.

9. Toaletările să fie premise o singură dată pe an, în perioada 15 nov – 15 feb.

Nu ne face plăcere să fim pe post de poliţişti, dar trebuie o dată rezolvată ştiinţific şi cu dăruire această problemă. De frica furtunilor, peste tot în ţară s-au ciopârţit milioane de arbori în marile oraş. Procentul celor care au avut de suferit de pe urma căderilor de arbori este nesemnificativ faţă de miile de morţi din accidentele rutiere. A sacrifica in continuare copacii este o grea lovitură dată naturii şi sănătăţii oamenilor. Nu uitaţi că un arbore matur produce necesarul de oxigen pentru 4 oameni pe zi.

 

Partidul Ecologist Român

Organizatia Bistrita

Filiala Bistriţa-Năsăud                                         14.05.2013

Marius Balan                          Alexandru Toniuc

 

Comentarii

 1. un membru P.E.R spune:

  transmiteti corect stirea! Cererea este facuta de ORGANIZATIA JUDETEANA P.E.R. si nu doar de Marius Balan.

 2. Marius Balan spune:

  Stimata Redactie : continutul articolului este corect .dar TITLUL .. pus de d-tra.lasa de dorit, intelegandu-se ca eu personal am o problema cu primarul Ovidiu Cretu. Va rog puneti titlul articolului transmis ” Dreptul tau la verde” Marius Balan Org. Mun. P.E.R.

  • Cu respect domnule Balan,
   Titlul este citat din continut.
   Cine nu e de rea credinta va vedea si intelege …
   Cine e de rea credinta, oricum va face intrerpretari.
   Eu cred ca ar trebui sa ne concentram pe fond si nu pe forma.
   Succese in apararea copacilor!

 3. Ana spune:

  In privinta aceasta ii dau dreptate primarului. Sunt locuri in oras in care nu mai poti trece fara sa ma agat efectiv de vreo creanga, asa ca tocurile ies din discutie. Nu mai spun cate panze de paianjen culeg zilnic din copaci (desi nu sunt foarte inalta), care aduc uneori a padure ecuratoriala cu liane. Poate daca ati iesi din masina si ati incerca sa mergeti pe jos, ca tot vorbim de oxigenare, v-ati da seama de acesta. In plus, copacii vechi prezinta un pericol – o crenga imensa a cazut la pamant dupa o furtuna chiar in fata mea!

  • Ana spune:

   *pot

  • Lee spune:

   Draga Ana,

   chiar as fi curioasa sa vad unde sunt padurile astea ecuatoriale de care vorbesti.Eu merg doar pe jos si sincer ,imi vine sa mor de ciuda cand sunt caldurile astea infernale si nu am un petec de umbra unde sa ma retrag.Totul a fost taiat,tot ce a ramas in urma e o mare de gri,praf,mizerie,si triste umbre a ceea ce odata era viata.Depresivi mai trebuie sa fiti “voi urbanilor”!

 4. Baterfly spune:

  madama de la acest ziar de stiri “teribile”……;care lasa de dorit,ar trebui sa se reprofileze…adica sa faca agricultura ca i-ar sta mai bine.