MAXIM GAGEA: oare va trebui sa facem cursuri de limba… chineza ?

In data de 18.05.2013, la Brasov (  Hotel Aro Palace )  am participat la sedinta de constituire a Ligii Alesilor Locali a Partidului Ecologist Roman .

Aceasta liga nou constituita are printre alte  obiective  si :

 

-          descentralizarea si autonomia locala;

-          dezvoltarea regionala si locala durabila prin implementare de proiecte .

-          reforma administratiei  publice locale ;

-          crearea unui corp de functionari publici competenti si onesti ;

-          integrarea europeana.

-          Coordonarea mai buna pe plan national a activitatii  ecologistilor.

 

Initiativa este considerata de ecologisti ca binevenita deoarece vine in intimpinarea unei initiative guvernamentale pentru modificarea legii nr.82/ 2008 , care sa cuprinda si masuri cu privire la fuctionarea Unitatilor Administrativ Teritoriale  si  a Consiliilor Judetene , initiativa impusa Guvernului Romaniei de catre Fondul Monetar  International.

Potrivit  acestui proiect de lege consiliile judetene si  primariile,  daca acumuleaza arierate mai mari de 15% din bugetul local, sau au datorii mai vechi de 90 de zile intra in stare de insolventa judiciara, monitorizate de un judecator  sindic,  si vor dispune de un plan de redresare economica care sa evite falimentul. In caz de faliment vor pierde proprietatile din domeniul  privat pe care il  vor lua creditorii.

Amintesc ca pe plan national arieratele  Consililor Judetene au atins  suma de peste 750 milioane de roni, si ca atare Ministerul Finantelor Publice  a infintat o linie de credit care dispunea  de 800 milioane de roni.

Dupa afirmatiile presedintelui onorific  PER domnul  Mircea Cosea la data de 07.01.2013 pe plan national existau peste 450.000 de IMM-uri cu conturile blocate de finantele publice  si datorita neincasarii  creantelor de la  primarii si consilii judetene.

Prin infiintarea acestei ligi cu caracter national, alesii locali pot sa- si coordoneze actiunile  si pe linie de mediu, deoarece nerespectare cerintele impuse de Agentia Nationala de Mediu ne afecteaza pe toti.

Astfel,  inceperea exploatatiilor minereurilor de la Rosia Montana ( jud.Alba) prin metoda cianurarii sau inceperea explorarii gazelor de sist din jud. Vaslui ( zona Barlad ) prin metoda fisurarii hidraulice ( prin care se inunda stratele sedimentare ce contin gaze cu  un fluid  la o presiune de peste 1000 atmosfere  ce contine peste 700 de substante toxice,  fluid ce ramane  definitiv in subteran ) pot aduce pe plan national prejudicii majore prin otravirea mediului ( panza de apa freatica si solul ) care ne afecteaza pe toti romanii.

Datorita pozitiei guvernantilor actuali,  pozitie favorabila acestor actiuni ostile mediului si societatii,  ecologistii au considerat ca trebuie  sa-si uneasca fortele, sa constientizeze populatia tarii, si sa informeze  organismele  internationale abilitate.

O alta problema  reprezinta exploatarea padurilor , la limita normelor silvice, si exportul de material lemnos ca materie prima, Romania fiind singura tara din Europa care procedeaza  continuu la jefuirea propriilor bogatii naturale fara  ca  sa se obtina beneficii prin prelucrarea acestora ( din deseurile lemnoase  rezultate din prelucrarea lemnului se pot  fabrica peleti pentru centrale termice cu functionare pe combustibil  lemnos).

 

Retrocedarea, uneori suspecta a  padurilor la diversi proprietari ( printre care  se numara : Mitropolia Moldovei si Radautilor-165.000 hectare, Cultele  religioase in judetul nostru detin 1018 ha. si persoane fizice), care nu  sunt  controlati indeajuns si nu sunt specializati in intretinerea si exploatarea padurilor, care efectueaza si taieri ilegale( la Ocolul Silvic Bistrita in primul trimestru al acestui an, a fost confiscata cantitatea  de material lemnos de 530 mc ) nu pot avea decat rezultate negative de mediu ( ca de ex. eroziuni ale solului , alunecari de terenuri, inundatii …etc…).

Ca cetatean al Romaniei ma intreb : cu ce beneficiez,  ca tara noastra are bogatii naturale ( curent electric, minerale, sare, petrol.. gaze ….) cand acestea au fost cedate  de «  Guvernul  Romaniei » sa le exploateze  si   administreze  tot felul de firme straine si indivizi obscuri ( «  baietii destepti » )  prin asa zise contracte SECRETIZATE    de  cetatenii acestei tari, doar cu scopul de a nu se desconspira   «  tagma jefuitorilor » ?

Beneficiul meu ca cetatean este sa platesc doar  facturile tot mai mari  de la luna la luna de  energie consumata ?

Am constatat ca guvernantii, in ultimii ani duc o politica «  civilizatoare » acceptand cu seninatate ( prin ANRE )  scumpirea energiei  de la an la an, astfel in satele si comunele tarii locuitorii care si-au  introdus gazele naturale pentru consumul familial ( pe cheltuiala proprie)  acestia in ultimii ani   au renuntat la acest combustibil din lipsa resurselor financiare … si au trecut la incalzirea cu lemne si coceni de porumb…. sa fie acesta viitorul satului romanesc ?

Incepand cu anul  2014  terenurile agricole vor putea fi vandute la orice strain cu bani ( de ce in alte tari ca de ex.Austria  acest lucru nu este posibil ?) iar in ceea ce priveste accesarea unor programe de dezvoltare  cu finantare europeana ( prin Guvernul Romaniei) vor ramane in continuare o parte din ele  blocate de structurile  guvernamentale( probabil datorita crizei spagilor) …. in timp ce programele cu finantare europeana ! neguvernamentale – raman nepopularizate …..

Intrebare :  oare va trebui sa facem cursuri de limba …. chineza ?

Consilier municipal Maxim  Gagea

 

Join the Conversation

3 Comments

  1. Macsine nu te mai lega de tigan peste tot ca si fata ta adoptata are tata tigan.
    Suntem neamuri si ar trebui sa ne ajuti. Vad ca fata are talent de al nostru si familia ta profita . Ai grija ca suntem cu ochii pe ce spui si faci fratele nostru . Noi stim ca ai facut coruptie la Romgaaz ca luai spaga in marci si ca ai facut o casa mare si avere dupa revolutie. Fratele nostru ai grija de fiica noastra Maxileana Gagea si fii cuminte si la locul tau ca sa afie bine.

  2. Domnul asta,stiu de la dl profesor Ciociu fostul lui diriginte(Dumezeu sa i-l odihneasca) ca avea numai note de cinci pe linie si la l romana . Dac si limba romana este asa de grea,..prostul daca nu este fudul nu este prost destul zice proverbul.

  3. La Sangeorz in scoala generala si liceu omul asta avea numai note de cinci la l romana. Stiu de la Dl Ciociu dirigintele lui (Dumnezeu sa i-l odihneasca in pace) . Acuma poate o sa invete mai usor la l chineza, cine stie. Cum spun unii comentatori ca nu te poti intelege cu el usor in l romana. Doar la spagarii merge usor cu el, dupa cum arata istoria lui la Romgaz.

Leave a comment