18/08/2017

ATENTIUNE NATIUNE! Ne vedem, sambata, 1 IUNIE, ora 10.00 pe Pietonalul Liviu Rebreanu!

Preocupările pentru copil şi pentru drepturile sale sunt oarecum recente şi datează din a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

 

Ziua copilului a fost menționată prima dată la Geneva la Conferința Mondială pentru Protejarea și Bunăstarea Copiilor în august 1925, la care 54 de reprezentanți din diferite țări, au adoptat Declarația pentru Protecția Copilului. După această conferință, multe guverne au introdus „Ziua copilului”.

 

Originea sărbătoririi copiilor din România la 1 Iunie nu trebuie căutată însă la New York sau la Geneva, ci la … Moscova. Căci recomandarea Naţiunilor Unite, ca toţi copiii planetei să aibă o zi numai a lor, fusese pusă în aplicare de Uniunea Sovietică şi de statele din sfera sa de influenţă. În noiembrie 1949 avusese loc în capitala URSS o reuniune a Federaţiei Internaţionale a Femeilor Democrate. Cu acel prilej s-a decis că trebuie făcut neapărat ceva pentru îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale tinerei generaţii şi totodată s-a proclamat data de 1 Iunie ca Zi Internaţională a Copilului. Deciziile de la Moscova au fost rapid impuse astfel, în şedinţa Partidului Muncitoresc Român de la 22 martie 1950, la primul punct pe ordinea de zi figura şi “organizarea Zilei Internaţionale a Copilului”. Deci în 1950 a fost primul an când copiii români au fost sărbătoriţi la 1 iunie.

Data dedicată zilei copilului variază foarte mult între țări, dar proximativ 30 de state au preluat 1 iunie de la China, Rusia și SUA. Cu toate astea de exemplu in Turcia Ziua copilului a fost sărbătorită pentru prima dată în data de 23 aprilie 1920, au fost mai harnici şi mai atenţi. Ziua internaţională a copilului este mai puţin importantă în ţările vestice, ea există, dar i se acordă mai puţină atenţie, motiv pentru care mulţi spun că această sărbătoare este una comunistă.

Ei bine comunistă sau nu, copii merită o zi a lor şi această zi trebuie să aducă multe bucurii copiilor de orice vârstă, iar bucuria copiilor este împlinirea părinţilor. În viziunea noastră, a organizatorilor ziua copilului trebuie să fie plină de culoare, cu baloane, jucării, dulciuri, jocuri şi distracţii, prietenii noi, mici cadouri, oferite cu generozitate şi dragoste, dar nu trebuie să lipsească urările şi felicitările. Evenimentul gândit de noi are nevoie de contribuţia dumneavoastră, pentru a-şi atinge scopul. Noi organizăm petrecerea, voi, cei de acasă, sunteţi aşteptaţi cu voie bună, cu soare în priviri, cu zâmbete pe buze şi cu râsul cristalin al copilăriei.

Ne vedem, sambata, 1 IUNIE, ora 10.00 pe Pietonalul Liviu Rebreanu!

Va asteptam, cu toata dragostea noastra!

Organizatorii:

TV Bistrita

Bistrita Online

Realitatea TV Bistrita