FOTO: MINORITĂȚILE ÎN SĂRBĂTOARE LA “PFINGSTFEST” 2013

Duminică, pe pietonalul Liviu Rebreanu a avut loc cea de-a XIII-a ediție a festivalului “Pfingstfest”, intitulat totodată și festivalul tuturor etniilor din România. Costume reprezentative, muzică tradițională, dansuri grecești, indiene, poloneze, țigănești, ucrainiene, săsești, șvăbești, maghiare, indiene dar și o percuție corporală impecabilă, au contribuit ca ediția din acest an să adune căt mai mulți bistrițeni în centrul istoric.

“Pfingstfest” este festivalul dedicat în totalitate tuturor etniilor din județul Bistrița-Năsăud. Concepută ca o acțiune destinată Rusalilor săsești, manifestarea s-a extins și din 2009 a devenit o întâlnire a tuturor etniilor. Prin desfășurarea acestui festival la Bistrița organizatorii, Primăria Bistrița și Centrul Cultural Municipal, și-au propus să adune la un loc, chiar și pentru o zi, toți bistrițenii și nu numai, ce aparțin etniilor rome, săsești, maghiare, ucrainiene, poloneze, grecești, indiene.

Așa se face că mai bine de patru ani de zile, dorința organizatorilor se și îndeplinește, astfel încât la începutul lunii iunie foarte multe formații care încă mai practică și dansuri internaționale, se întâlnesc în orașul nostru pentru a-și prezenta dansurile, costumele și muzica de bună calitate.

În acest an, la “Pfingstfest” au participat șase ansambluri de dansuri din Suceava, Mureș, Brașov, Satu-Mare, Cluj și trei ansambluri din Bistrița. Parada formațiilor a avut loc pe traseul Domus-Pietonal-Scenă, acolo unde au fost așteptați de fanfare Garnizoanei Bistrița și oficialitățile prezente la eveniment.

Binecuvântarea acțiunii a venit din partea părintelui profesor, Nicolae Feier, după care primarul orașului, Ovidiu Teodor Crețu a declarat deschisă acțiunea.

În deschiderea festivalului au evoluat tinerii dansatori ai ansamblului “Kozachok” din Suceava oferindu-le bistrițenilor un adevărat spectacol ucrainian. Ca și anul trecut, artiștii de la ansamblul “Romafest” din Mureș i-au impresionat pe toți cei prezenți cu show-ul pregătit de ei și prezentat totodată și în finala de la România Dansează.

Pentru câteva moment am poposit și în Grecia. Costumele representative, muzica și bineînțeles nelipsitul dans de Zourba i-a determinat pe cei prezenți să se simtă în vacanță pe meleaguri grecești.

De la Satu-Mare ne-au vizitat dansatorii ansamblului de dansuri șvăbești “Gemeinsam”, din Cluj-Napoca, ansamblul de dansuri maghiare “Kis Bogancs”, din Suceava, ansamblul de dansuri poloneze “Solonczanka” cu un repertoriu de dansuri reprezentative și niște costume tradiționale extraordinare. Pline de emoții și foarte drăguțe, fetele din cadrul școlii de dans BN-Ritm Bistrița au prezentat dansuri stilizate românești, indiene și rusesc-țigănesc, aceasta fiind coordonată de doamna Mariana Panțîru.

Dansatorii ansamblului “Regenbogen” din Bistrița ce aparțin Forumului Democrat German-filiala Bistrița au evoluat cu câteva dansuri săsești specifice coregrafia fiind semnată de Ioan Arcălean. Spectacolul s-a încheiat cu formația de dansuri maghiare “Vadroja” din Bistrița, formație coordonată de Szilaghy Ilona.

O zi frumoasă de iunie în care muzica, dansul și voia bună au fost pe primul loc.

Doris Gîța

Leave a comment