17/08/2017

FOTO: RUNCU SALVEI – mica Elvetie din inima Nasaudului! Anchidim Pavelea, primarul din Runc, a sărbătorit inaugurarea proiectelor pe măsura 322 cu tot satul

In zi de sfântă sărbătoare creştină, a doua zi de Rusalii, la Runcu Salvei, toată suflarea a sărbătorit alături de administraţia locală inaugurarea lucrărilor derulate pe măsura 322, iar pe de altă parte s-au împlinit 8 ani de la constituirea primului Consiliu Local postdecembrist. Astel că, motive de sărbătoare au avut oamenii şi au ieşit în număr foarte mare din case pentru a se bucura de noile investiţii şi de spectacolul organizat cu această ocazie.

În anul 2005, cand Runcu Slavei s-a desprins de comuna Slava şi s-a transformat în comună, satul cu aproape 1500 de locuitori nu avea nimic, nici drumuri, nici cămin cultural, nici şcoală reabilitatată, nici primărie. Primarul Anchidim Pavelea, în toţi aceşti ani, a derulat o serie de proiecte care au făcut dintr-un sat uitat de lume un loc binecuvântat de Dumnezeu. Oamenii beneficiază acum de condiţii europene, apă, asfalt, şcoli etc.

Proiectul european pe măsura 322 finalizat, recepţionat şi dat în folosinţă a schimbat total condiţiile de trai şi faţa comunei. Drumul comunal şi uliţele principale au fost asfaltate, dar asta nu înainte de a se finaliza aducţiunea de apă potabilă. În proiectul european finanţat cu 2,5 milioane de euro a fost prinsă şi construcţia unei grădiniţe noi, care este acum cea mai frumoasă şi dotată din judeţ. Tot din bani europeni Primăria Runcu Salvei a achiziţionat şi mijloace mobile pentru căminul cultural, la care se adaugă şi costume populare noi pentru ansamblul folcloric „Roata de la Runc”. De asemenea Anchidim Pavelea a dotat primăria, tot în baza Măsurii 322, cu un utilaj de dezăpezire, care le va facilita întreţinerea drumurilor modernizate pe timpul iernii.

Aceste realizări au fost subliniate cu fast şi bun gust. Inviţaţii la eveniment, dar şi cetăţenii au avut ocazia să afle detalii despre obiectivele inaugurate, după care a răsunat muzica bună şi toţi cei prezenţi au uitat de cele zilnice bucurându-se de tot ce a pregătit administraţia locală pentru sărbătoarea satului.

Geta Singeorzan