“CERERE ÎN CĂSĂTORIE” ! O POVESTE DE DRAGOSTE CU NĂBĂDĂI

          _DSC0058Sâmbătă, 6 iulie, ora 20:00, pe scena amenajată pe pietonal, în fața noii clădiri a  Centrului Cultural Municipal „George Coșbuc”  a avut loc un eveniment inedit la Bistrița. Actorii Teatrului Clasic „Ioan Slavici” din Arad au jucat în aer liber spectacolul „Cerere în Căsătorie” de A. P. Cehov.

                Având în vedere că vechiul imobil al Centrului Cultural Municipal „George Coșbuc” este în renovare, iar prin urmare scena acestuia este indisponibilă pentru orice fel de spectacol, reprezentația în aer liber a fost o provocare atât pentru actorii arădeni cât și pentru spectatorii noștri fideli.

Cu toate acestea, s-au descurcat de minune, iar publicul bistrițean a fost încântat de ei și de spectacolul produs, fiind prezenți într-un număr destul de mare, râzând în hohote și auplaudând minute în șir la final.

          Subiectul piesei lui Cehov este unul simplu, tânărul Ivan Vasilievici Lomov își ia inima în dinți și se hotărăște să o ceară pe fiica vecinului său, Natalia, în căsătorie. De la dorință însă și până la îndeplinire este cale lungă, cei doi tineri reușind doar să se certe din tot felul de motive, fără nici o logică.

Atmosfera piesei este una profund rusească. Am avut vodkă din plin pe mesă, am avut un radio vechi ce cânta piese rusești, am avut pasiune, determinare și încăpățânare în caracteristicile  personajelor.

Cei doi tineri, Vasilievici Lomov (Ionel Bulbuc) șiNatalia Stepanovna (Angela Varjași) care deși era evident că se plac unul pe celălalt, se ceartă în continuu. Sunt două personaje specifice rusești, extrem de încăpățânate, iar de aici vine și umorul întregii piese, nelipsita ceartă dintre bărbat și femeie.

Regizorul Florin Covalciuc, care a jucat și rolul tatălui, Stepan Stepanovici, a abordat  spectacolul într-o manieră clasică, lăsând mai mult textul să vorbească pentru el.

Situarea scenei în aer liber a avut unele avantaje, publicul fiind mult mai degajat și mai sincer în exprimare. Feedback-ul lor a fost unul îmbucurător față de cei trei tineri actori din Arad, ceea ce denotă faptul că spectacolul a fost un succes.  Sper să vedem mai multe proiecte de acest gen în viitorul apropiat.

_DSC0046 _DSC0017 _DSC0044

                                                                             Gabriel Mihăese

Leave a comment