Hemingway, de la La Bodeguita del Medio din Havana, Cuba la Bistrița

hemingway

Singurul lucru pe care trebuie să-l faci este să scrii o singură propoziție adevărată. Asta a zis bătrânul lup de mare și a dispărut.

Primul care a aflat că entitatea spirituală a dispărutului ar fi (și?) la Bistrița a fost Poetul Interstelar, care a considerat că în felul acesta destinul îl răsplătește pentru nopțile nedormite, frigul răbdat și supărarea că nu a avut parte de un număr omagial al revistei literare la împlinirea unei vârste rotunde.

În conul spațio-temporal cu paralaxa în Havana, în modesta Bodeguita del Medio în care s-a născut băutura preferată a scriitorului, Mojito ! s-a produs o glisare a valorimetriei, odată cu modificarea înclinației planetei, preconizată pentru 22.12.2012 și care mai întârzie pe fondul crizei modiale.

Nasul fin al artistului a sesizat anomalia și a fost cuprins de speculații. Cum și dacă se va materializa prezența siderală a autorului celebrei povestiri „Bătrânul și Marea”. In corpore? Mai mare spaima, dacă ne gândim câte camere video s-ar fi aliniat să transmită evenimentul în direct (la ultima numărătoare fuseseră 24), câți jurnaliști-filosofi ar fi căutat adevărul sub șapca sciitorului, câți ar fi sărit precum cangurii în jurul lui ca să-l tragă în chip și să-l posteze online, offline, underline, hotline și sexline. Greu de crezut că i-ar fi făcut plăcere așa ceva.

Așa că scriitorul și-a îndesat șapca pe creștet, și-a mângâiat barba sură și a poposit discret la o terasă, pe pietonal. Să fie o întâmplare? Să fie un aranjament? Nu va ști nimeni, fiindcă a plecat la fel de discret cum a venit, iar poetul care îl reperase s-a decis să tacă.

A rămas în urma lui doar rețeta băuturii preferate, pe care o mai găsiți pe pietonal, la Terasa Doamnelor, până nu le alungă frigul toamnei.cuban-mojito-picture

Eviva el Comandante. La padria o muerte. Venceremos!

Zorin Diaconescu

Leave a comment