24/09/2017

Muncă, noroc, ţinte precise şi ajutor divin . . . ingredientele succesului pentru Bogdan Ivan Gruia

DSCN1113Social democraţia a fost transmisă din generaţie în generaţie în familia lui Bogdan Ivan Gruia. Provenit dintr-o familie modestă, crescut la ţară, Bogdan a fost înconjurat de mic de oameni cu diverse probleme, a sesizat multe nedreptăţi şi a simţit că vrea să fie altfel şi dacă se poate să schimbe mentalitatea, dar şi viaţa celor din jur, oferindu-le ceva mai bun.

Cred că nu exagerăm dacă îl promovăm pe Bogdan drept un exemplu pentru tinerii de până în 30 de ani şi în special pentru cei care s-au resemnat cu gândul că fără „relaţii” bine întemeiate, succesul e doar un vis frumos.

Cu zâmbetul pe buze actualul purtător de cuvânt al preşedintelui Consiliului Judeţean Emil Radu Moldovan a vorbit despre familia sa, din Poiana Stampei, „o familie normală, cu venituri modeste”, de care este foarte mândru şi unde a învăţat, de mic copil, să fie cinstit şi moral.

gruia2Îmi plac oamenii… îmi place să cunosc oameni, locuri, să ascult poveşti de viaţă”, aşa se descrie Bogdan Ivan Gruia. S-a implicat în diverse proiecte încă din timpul liceului. A coordonat o echipă de voluntari, în cadrul proiectului de ecologizare „Verde 003”, iar cursurile de comunicare şi protecţia mediului susţinute în tabăra organizată la Tăşuleasa, i-au deschis noi orizonturi, legate de ceea ce vroia să realizeze mai târziu.

Voluntariatul înseamnă experienţă, înseamnă socializare, înseamnă muncă în echipă şi zâmbete pe chipurile celor neajutoraţi, răsplată care valorează mai mult decât banii, astfel că Bogdan le recomandă tuturor tinerilor şi în special celor din liceu şi facultate să se implice în cât mai multe proiecte de voluntariat. Prin acestea vor reuşi să se descopere şi vor ştii în ce direcţie să o ia.

La 18 ani s-a înscris în PSD, având convingerea că va avea un cuvânt de spus.  A cochetat şi cu media, lucru de care se leagă venirea lui în Bistriţa, colaborând cu Realitatea Tv.

Implicarea efectivă în politică s-a realizat prin înfiinţarea „Ligii Studenţilor  Social Democraţi” Bistriţa Năsăud. Observându-i dorinţa de muncă, Emil Radu Moldovan a crezut în el şi i-a dat şansa să se implice mai mult, propunându-i să candideze pentru şefia Organizaţiei de tineret a PSD. Mai târziu, implicarea şi munca susţinută în campania electorală de anul trecut, i-au fost răsplătite, fiind numit în echipa lui Moldovan de la Consiliul Judeţean.

Bogdan are propria reţetă a succesului, pe a cărei listă de ingrediente se numără: în primul rând stabilirea unui ţel, a lucrurilor pe care vrei să le faci, corelate în acelaşi timp cu ceea ce poţi să faci, stabilind dacă ai abilităţi care să te recomande pentru un lucru, încrederea în divinitate, pentru a lua deciziile cele mai bune şi nu în ultimul rând, o mică  doză de noroc.

În puţinul timp liber pe care îl are, Bogdan citeşte foarte mult, în special cărţi de psihologie şi comunicare, atât pentru a avea o cultură generală cât mai vastă, dar şi pentru examenele pe care le are de susţinut în cadrul masterului în „comunicare şi pr”, pe care îl urmează în acest moment.

gruia1Mountain bike-ul, înotul, plimbările lungi în natură, cutreieratul pădurilor sunt surse de revigorare şi reîncărcare a bateriilor, pe care şi le permite din când în când.

Ca şi sfaturi pentru cei din generaţia lui, Bogdan Ivan Gruia le recomandă „să nu-i lase pe alţii să hotărască în locul lor, să fie altfel decât alţii, să rişte pentru planurile lor şi cel mai important, cât mai multă moralitate, în toate acţiunile”.

Claudia Dunca