Referemndum Bistrița- Scrisoare deschisă către bistrițenii cărora le pasă de orașul nostru

vot-referendumAer curat- E rândul tău!” Cinic, dar acesta este motto-ul acestei săptămâni, în care se celebrează săptămâna mobilității europene. Cum sună aceasta pentru locuitorii din zona de peste Podul Budacului, CR Vivu, Ion Minulescu, Podul Jelnei, Drumul Ghinzii, Valea Ghinzii, când un întreg aparat administrativ s-a dezlănțuit împotriva lor? O luptă inegală între locuitorii ce vor fi afectați în mod direct (afectați indirect vor fi toți bistrițenii) și primarul susținut de întreg aparatul administrativ al primăriei. Același aparat administrativ care este plătit și din banii locuitorilor afectați. Un primar și un aparat administrativ care, nici măcar o dată nu au dat un semn că le-ar părea rău de cetățenii împotriva cărora luptă cu îndârjire. În schimb le spune neadevăruri despre sume fantasmagorice de despăgubiri când dânșii știu foarte bune că justa valoare stabilită pentru despăgubiri va fi foarte mică și cetățenii vor trebui să deschidă procese pentru a obține mai mulți bani. stamp

Cine sunt eu pentru a-mi exprima opinia și a apela la dumneavoastră? Sunt cetățean afectat nu doar de traseul variantei de ocolire ci și de către reprezentanții autorităților administrative care nu au nici măcar curajul de a sta față în față cu noi. Sunt un cetățean care, acum peste 4 ani, am ales să nu mă mai supun cu obediență autorităților și să îmi apăr dreptul consfințit de lege. Un cetățean care mai speră că vor fi tot mai mulți care vor alege altă cale decât cea a capului plecat. Un cetățean mândru de tinerii care, prin participarea la manifestări împotriva proiectului de exploatare auriferă de la Roșia Montană, arată că nu mai sunt dispuși să stea pasivi la niște guveranți ce le periclitează viitorul. Un cetățean care speră că vor fi tot mai mulți care vor conștientiza că prin atitudine pot demonstra că își cunosc drepturile și le doresc respectate și se vor implica tot mai mult în viața comunității. Sunt un om simplu, care mi-am utilizat propriile forțe în toate acțiunile împotriva acestei variante de ocolire, fără a fi sprijinită de forțe oculte, potente financiar, fără a încerca în niciun fel să îmi creez capital politic sau de imagine, cum spune primarul. Referitor la forțele oculte, și în filmele știițifico-fantastice este greu de crezut că oamenii cu posibilități financiare ar sprijini financiar trei amărâți în loc să angajeze avocați renumiți.referendum

Å¢ara aceasta nu este doar a guvernaților vremelnici, nu este feuda proprie a miniștrilor, prefecților, președinților de consilii județene, a primarilor și a clientelei politice, este țara tuturor. Legile nu sunt făcute doar pentru ca noi, cei mulți și slabi, să o respectăm. Trebuie să le repsecte și ei dar nu o vor face decât obligați de noi.

Cei care doriți, atacați-mă sub pseudonime, ascundeți-vă la nesfârșit de realitate dar, cei care faceți acest lucru, nu uitați că, poate, mâine veți fi dumneavoastră cei ale căror drepturi se încalcă. Stau oricând în fața dumneavoastră și a autorităților pe acest subiect cu documente nu cu povești și neadevăruri.

Stimați bistrițeni, orașul nostru are nevoie de dumneavoastră și de o reală capacitate de discernământ. Și au nevoie de dumneavoastră cetățenii cărora, conform datelor din memoriul de prezentare a variantei de ocolire depus în anul 2012 la APM BN, pag. 73, varanta de ocolire le trece la sub 20 m de axul drumului, ceea ce înseamnă sub 12 m de marginea drumului. Selectez doar câteva distanțe, precizând că nu este vorba de imobilele ce vor fi demolate, ci de cele ce rămân, toate imobilele cuprinse pe lungimile respective: „distanțe de la axul drumului proiectat: km 5+850- 5+900 (7m); km 8+000- 8+250 (7m); km 9+600- 9 +750 (14 m); km 11+600 (18m), km 5+850- 5+900 (7m); km 8+000- 8+450 (5 m) (ca o paranteză, gândiți-vă câte case pot fi pe această distanță de 450 m, la 5 m de axul drumului); km 8+500- 9+000 (15m)”

Acum este momentul să arătați, în primul rând autorităților publice locale, apoi orașului că vă pasă. Mai mult ca oricând, prin votul dumneavoastră NEGATIV, varianta de ocolire a mun. Bistrița poate fi decisă a se realiza nu la nord pe traseul existent, nu la sud pe traseul propus ci pe o rută nouă, cu adevărat ocolitoare.

Într-un oraș sărăcit de verdeață, cine se mai gândește ce se întâmplă cu noxele și praful din atmosferă pe care, până acum, le înghițeau copacii măcelăriți și schilodiți din oraș? Nevăzută, neauzită și, din păcate, nici măcar prețuită așa cum ar trebui, pădurea Codrișor a preluat pe umerii ei, și așa fragili din cauza terenului degradat pe care este așezată, sarcina de a ne da un aer cât mai curat. Nu a cerut niciodată nimic, a stat acolo de când ne știm. Ați știut că un fag de 25 de metri, cu un diametru al coroanei de 25 de metri produce într-o oră 1,7 kilograme de oxigen, ceea ce reprezintă necesarul de oxigen al unui om pentru trei zile? Cu fiecare copac tăiat ne atacăm viața. Chiar dacă pentru zona de pădure prevăzută a fi defrișată se vor reîmpăduri alte zone, acestea vor fi departe de centrul orașului și își vor produce efectele doar peste mulți ani de acum încolo.

Această pădure o merită copiii frumoși care și-au amenajat, singuri, pistă de downhill, o merită tinerii frumoși care, cunoscând rolul unui mediu curat în viața noastră, protestează împotriva Roșiei Montane. Dar o merităm si noi, toți bistrițenii. Așa cum și spre biserică, unii dintre noi ne îndreptăm doar la necaz, așa facem acum și cu pădurea Codrișor, venim spre ea doar în vremuri de restriște. Important este să fim alături de ea așa cum ea este alături de noi. Poate apoi o vom constitui ca piatră de temelie a luptei noastre pentru respect din partea autorităților.

Prin Constituția României ni se garantează dreptul la un mediu curat și sănătos. Mai mult, prin legi ulterioare, apărarea acestui drept a fost și mai mult consolidată. Stimate bistrițean, nu renunța atât de ușor la acest drept, pentru că vor avea de suferit copiii noștri. Nici nu îi lăsa pe alții să decidă în locul tău. Informează-te! Îți stăm la dispoziție pentru acest lucru cu documente, nu cu bârfe și atacuri la persoane ce nu sunt acolo să se apere, așa cum face primarul nostru.

Iată ce spuneau proiectantul și beneficiarul în anul 2009 despre varianta asupra cărora suntem chemați să ne spunem opinia sau „votul consultativ” cum spun autoritățile,: „Varianta 2 (Sud) are lungimea de L=14,738km. Ca zone dificile se disting intersecțiile variantei 2 cu DJ 173C (viaduct), DJ 173, DC 8 (pod), precum și zonele cuprinse între aceste intersecții (km 6+000 ! km 9+000), rezultând un volum mare de săpătură și umplutură și în consecință lucrări de consolidare a versanților, fapt greu de realizat având în vedere zonele cu construcții proprietate privată, cât și zonele împădurite. Varianta 2 …………… necesită ample lucrări de artă (poduri, pasaje, lucări de consolidare) datorită multitudinii de obstacole întâlnite și a versanților ce prezintă multiple fenomene de instabilitate, necesită suprafețe mult mai mari de teren necesar a fi expropriat și construcții existente ce trebuie demolate, și nu asigură o legătură cu DN 17C.

Cu toate acestea, Primăria Bistrița și-a afirmat susținerea totală pentru varianta 2, în ciuda volumului mare de demolări”. Aceeași Primărie care uită că este reprezentanta tuturor bistrițenilor, inclusiv a minorității asupra căreia s-a dezlănțuit într-o luptă murdară și inegală.

În anul 2012, același proiectant și beneficiar spun: „În condițiile executării viitoarelor lucrări aferente construirii centurii pe acest teren și vechile alunecări de teren se pot reactiva”.

Aceasta este varianta asupra căreia sunteți chemați să vă exprimați prin vot. O variantă pentru care nu există finanțare asigurată, contrar celor susținute de autorități și care nu va scoate traficul în afara orașului doar îl va împărți între nord și sud, atâta timp cât spre Năsăud traseul va fi același iar transportul de persoane va trebui să ajungă și la autogara Bistrița.

Mai mult ca oricând, prin votul dumenavoastră negativ la referendumul ilegal din 29.09.2013, referitor la varianta ocolitoare sud, putem să determinăm pe cei responsabili să plaseze varianta ocolitoare nu pe traseul propus acum ! 2 sud, nu pe traseul centurii nord existente, ci acolo unde îi este locul: ÎN AFARA ORAȘULUI BISTRIÅ¢A!

Cu stimă, Mariana Nacu

Leave a comment