20/08/2017

După patru ani e foarte mândră de centrul de voluntariat creat şi nici o piedică nu i se mai pare de netrecut! Dia Moldovan se consideră o norocoasă, pentru ceea ce face!

dia1Dia Moldovan a ales, după terminarea facultăţii, să se întoarcă în Bistriţa şi să se implice în activităţi dedicate tinerilor. Chiar dacă a primit multe refuzuri, chiar dacă cei apropiaţi au privit cu neîncredere planul ei, nu a renunţat şi astăzi după patru ani are cu ce să se mândrească.

În acest moment, Centru de Voluntariat are un spaţiu, oferit de Direcţia Judeţeană  pentru Sport şi Tineret Bistriţa Năsăud şi amenajat cu sprijinul unor voluntari englezi.

Din octombrie voluntarii vor merge şi la Centrul de bătrâni. Fiind prima încercare de acest gen,  Dia împreună cu directoarea centrului au stabilit că tinerii vor sta doar la discuţii cu cei internaţi acolo şi le vor citi presa.

Dia coordonează 45 de voluntari, care au contract, cu care merge la toate instituţiile cu care colaborează.

DSCN1123După reuşita din Bistriţa a mers şi în celelalte oraşe din judeţ. Deşi profesorii şi directorii şcolilor cu care a încercat să discute şi să le explice ce îşi doreşte să facă, i-au tăiat elanul de la început, a găsit peste tot câţiva tineri care au venit la întâlnirile cu ea. Nici cei responsabili din internatele din Bistriţa, nu prea sunt de acord cu voluntariatul şi nu le permit tinerilor să plece, pentru a putea participa la activităţile centrului.

La o întâlnire cu elevii din Sângeorz Băi, după ce a discutat cu ei timp de trei zile, şi-a dat seama că mulţi nu ştiau ce înseamnă voluntariatul şi au rămas surprinşi şi dornici de a ajuta şi ei. Un tânăr, mai rebel, de la care nu s-ar fi aşteptat, a întrebat-o dacă gestul lui de a ajuta o bătrânică să treacă strada este unul de voluntariat, ţinând cont că toţi pritenii au rămas surprinşi de gestul lui. O altă fată i-a trimis un mesaj, prin care i-a mulţumit că mers la ei, deoarece îşi dorea să poată găsi un mod prin care să ajute familiile nevoiaşe. Aceste cazuri i-au rămas întipărite în memorie şi au rămas drept dovadă a faptului că munca ei nu a fost zadarnică, deşi directorul şcolii de acolo i-a spus din start „că ai noştri toţi au probleme cu drogurile” şi nu vedea nici un rezultat al acţiunii ei. Dar Dia nu a renunţat la visul ei.

În această toamnă, în noiembrie, o să aibă loc Gala Voluntarilor, aflată la a doua ediţie, prin finanţarea Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret.  Acolo vor fi premiaţi toţi cei care s-au implicat în proiecte, voluntarii vor ţinea discursuri, prin care vor împărtăşi întâmplări din activitatea lor precum şi  ce înseamnă  pentru ei voluntariatul, cum s-au schimbat după ce au participat la proiectele centrului.

De curând Dia Moldovan a început un parteneriat şi cu Centrul Judeţean de Asistenţă Educaţională. Împreună cu aceştia vor să meargă cu proiecte educative legate de consumul de droguri şi educaţia sexuală în şcoli. De asemenea, până în decembrie, vor ajunge cu consilierii, în mediul rural, unde se vor axa pe cursuri de consiliere şi orientare în carieră.

Prin activităţile de voluntariat tinerii se descoperă, află domeniile în care se descurcă cel mai bine şi în plus socializează foarte mult. Mai mult decât atât se ajută între ei, la diverse materii, cei care se descurcă mai bine la o disciplină îi ajută pe ceilalţi. Dia şi-ar dori să găsească şi diriginţi deschişi la discuţii, împreună cu care să găsească soluţii pentru tineri, să afle împreună domenii în care să se descurce toţi, fiindcă mulţi profesori nu le dau nici o şansă elevilor care iau note slabe la materiile predate de ei.

dia2Sunt o norocoasă că reuşesc să fac ce-mi place. Sunt mulţumită de mine, că am fost încăpăţânată şi am reuşit să înfiinţez asociaţia”, ne-a declarat cu emoţie Dia Moldovan. Vrea ca Bistriţa să existe în continuare pe harta voluntariatului, ceilalţi, din alte judeţe, să vadă că se face treabă şi la noi şi tinerii sunt implicaţi şi dornici de muncă.

Claudia Dunca