Până vom avea un teatru profesionist, membrii „Corint” ne reprezintă cu succes în străinătate

Afis Besancon_troupe_Corint_print2013Bistrițenii ar merita un teatru profesionist, o spune Camelia Toma, cea care s-a implicat în două proiecte în acest sens, Corint și Anonimus. Dovada care întărește afirmația de mai sus constă în prezența publicului, într-un număr mare la toate piesele de teatru susținute de trupele profesioniste, care au avut turnee în Bistrița.

article Est Corint033Se întâmplă să aibă momente în care se simte copleșită de situație, dar atâta timp cât totul e făcut cu multă pasiune, atâta timp cât munca aduce rezultate pe măsură, toate problemele se risipesc, iar gândul Cameliei și al echipei sale se îndreaptă spre următorul spectacol, spre alte încercări ce trebuie depășite.

Corint1_Pecs2011Cu toate că își dedică o mare parte din timp elevilor, trupei de teatru, Camelia Toma recunoaște meritele tuturor, efortul depus de fiecare participant la montarea unui spectacol.

Mai mult decât atât, repetițiile și deplasările cu trupa nu pot fi folosite de către elevi drept scuze. Ca-ntr-o familie se ajută, iar condiția rămânerii în trupă este menținerea situației școlare la același nivel, dacă nu chiar avansarea.

Corint_Besancon_1Momentele cele mai dificile apar când se schimbă generațiile, vin membri noi, care trebuie să se integreze în echipă.

O parte dintre elevi și-au descoperit  vocația în urma implicării în trupa de teatru Corint. Este cazul lui Răzvan Bărbos, „recrutat” de Camelia acum trei ani, în urma evoluției sale de la Balul Bobocilor. Răzvan a acceptat provocarea, a învățat să muncească în echipă, a cunoscut oameni noi și s-a hotărât în ce direcție să o ia, ținând cont că acum este în clasa a XII-a: se pregătește pentru actorie sau coregrafie.

Spectacolele din ultimii ani au căpătat un titlu generic: „Toma & Toma”, după numele celor două (Camelia și Ana) care își împart munca de pregătire a pieselor, scenariu, regie și scenografie, iar pe partea de coregrafie sunt ajutate de către Andrei Irini, dansator al trupei Floris.

Trupa Corint a fost fondată în 1992. Începând cu anul 1998 a participat cu spectacole la festivaluri naționale și internaționale, jucând și în franceză pe scene din Belgia, Spania, Cehia, Franța, Italia, Olanda, Ungaria și Turcia.

Trupa Corint este formată din 10-15 de elevi ai Colegiului Național „Andrei Mureșanu”, ai Colegiului Național „Liviu Rebreanu” și ai Liceului de Arte „Corneliu Baba”, care repetă săptămânal în sala de sport a Colegiului „Andrei Mureșanu”.

Camelia Toma își amintește cu drag de primul concurs important, de nivel național la care a participat cu trupa Corint. În 1998, la Lugoj s-au prezentat modești, ca o trupă aflată la început de drum, însă au primit un imbold pentru a continua munca, câștigând marele premiu al festivalului. Doi dintre cei cu care a început se alătură trupei de fiecare dată când este nevoie.

Ca un semn de recunoaștere a muncii echipei Corint, una dintre sălile de clasă ale Colegiului „Andrei Mureșanu” poartă acest nume.

Anul acesta trupa Corint a participat la două festivaluri internaționale. Primul, în mai la Roche-Sur-Yon, iar cel de-al doilea, săptamâna trecută, la Besançon. La cel mai recent festival, cei din Corint s-au prezentat cu o trupă mixtă, formată din elevi, studenți și chiar foști membri care momentan au alte profesii: o graficiană, un actor profesionist și un jandarm.

Deplasarea trupei de teatru Corint la Besançon, pentru a susține spectacole alături de trupe din Argentina, Egipt, Franța și Rusia, a fost posibilă datorită sprijinului Primăriei Bistrița și a Consiliului Local. Acolo au participat la ateliere de teatru, susținute de coordonatorii trupelor, la diverse dezbateri având ca teme de discuție tehnicile de realizare a spectacolelor.

Cea de-a doua trupă coordonată de Camelia Toma este Anonimus, a Penitenciarului Bistrița. Cu aceasta a realizat deja cinci spectacole și a participat la două ediții ale Festivalului Exit, dedicat deținuților și organizat la Teatrul Nottara din București.

Munca desfășurată cu deținuții, consideră Camelia Toma, e la fel de incitantă ca miză scenică. Nu a făcut diferență niciodată între cei liberi și cei privați de libertate pentru o perioadă determinată de timp. Deținuții au primit foarte deschis ideea unei trupe de teatru a lor. Este  o modalitate plăcută de petrecere a timpului și o șansă să fie priviți și cu alți ochi de către comunitate.

Claudia Dunca

Leave a comment