23/09/2017

Până vom avea un teatru profesionist, membrii „Corint” ne reprezintă cu succes în străinătate

Afis Besancon_troupe_Corint_print2013Bistriţenii ar merita un teatru profesionist, o spune Camelia Toma, cea care s-a implicat în două proiecte în acest sens, Corint şi Anonimus. Dovada care întăreşte afirmaţia de mai sus constă în prezenţa publicului, într-un număr mare la toate piesele de teatru susţinute de trupele profesioniste, care au avut turnee în Bistriţa.

article Est Corint033Se întâmplă să aibă momente în care se simte copleşită de situaţie, dar atâta timp cât totul e făcut cu multă pasiune, atâta timp cât munca aduce rezultate pe măsură, toate problemele se risipesc, iar gândul Cameliei şi al echipei sale se îndreaptă spre următorul spectacol, spre alte încercări ce trebuie depăşite.

Corint1_Pecs2011Cu toate că îşi dedică o mare parte din timp elevilor, trupei de teatru, Camelia Toma recunoaşte meritele tuturor, efortul depus de fiecare participant la montarea unui spectacol.

Mai mult decât atât, repetiţiile şi deplasările cu trupa nu pot fi folosite de către elevi drept scuze. Ca-ntr-o familie se ajută, iar condiţia rămânerii în trupă este menţinerea situaţiei şcolare la acelaşi nivel, dacă nu chiar avansarea.

Corint_Besancon_1Momentele cele mai dificile apar când se schimbă generaţiile, vin membri noi, care trebuie să se integreze în echipă.

O parte dintre elevi şi-au descoperit  vocaţia în urma implicării în trupa de teatru Corint. Este cazul lui Răzvan Bărbos, „recrutat” de Camelia acum trei ani, în urma evoluţiei sale de la Balul Bobocilor. Răzvan a acceptat provocarea, a învăţat să muncească în echipă, a cunoscut oameni noi şi s-a hotărât în ce direcţie să o ia, ţinând cont că acum este în clasa a XII-a: se pregăteşte pentru actorie sau coregrafie.

Spectacolele din ultimii ani au căpătat un titlu generic: „Toma & Toma”, după numele celor două (Camelia şi Ana) care îşi împart munca de pregătire a pieselor, scenariu, regie şi scenografie, iar pe partea de coregrafie sunt ajutate de către Andrei Irini, dansator al trupei Floris.

Trupa Corint a fost fondată în 1992. Începând cu anul 1998 a participat cu spectacole la festivaluri naţionale şi internaţionale, jucând şi în franceză pe scene din Belgia, Spania, Cehia, Franţa, Italia, Olanda, Ungaria şi Turcia.

Trupa Corint este formată din 10-15 de elevi ai Colegiului Naţional „Andrei Mureşanu”, ai Colegiului Naţional „Liviu Rebreanu” şi ai Liceului de Arte „Corneliu Baba”, care repetă săptămânal în sala de sport a Colegiului „Andrei Mureşanu”.

Camelia Toma îşi aminteşte cu drag de primul concurs important, de nivel naţional la care a participat cu trupa Corint. În 1998, la Lugoj s-au prezentat modeşti, ca o trupă aflată la început de drum, însă au primit un imbold pentru a continua munca, câştigând marele premiu al festivalului. Doi dintre cei cu care a început se alătură trupei de fiecare dată când este nevoie.

Ca un semn de recunoaştere a muncii echipei Corint, una dintre sălile de clasă ale Colegiului „Andrei Mureşanu” poartă acest nume.

Anul acesta trupa Corint a participat la două festivaluri internaţionale. Primul, în mai la Roche-Sur-Yon, iar cel de-al doilea, săptamâna trecută, la Besançon. La cel mai recent festival, cei din Corint s-au prezentat cu o trupă mixtă, formată din elevi, studenţi şi chiar foşti membri care momentan au alte profesii: o graficiană, un actor profesionist şi un jandarm.

Deplasarea trupei de teatru Corint la Besançon, pentru a susţine spectacole alături de trupe din Argentina, Egipt, Franţa şi Rusia, a fost posibilă datorită sprijinului Primăriei Bistriţa şi a Consiliului Local. Acolo au participat la ateliere de teatru, susţinute de coordonatorii trupelor, la diverse dezbateri având ca teme de discuţie tehnicile de realizare a spectacolelor.

Cea de-a doua trupă coordonată de Camelia Toma este Anonimus, a Penitenciarului Bistriţa. Cu aceasta a realizat deja cinci spectacole şi a participat la două ediţii ale Festivalului Exit, dedicat deţinuţilor şi organizat la Teatrul Nottara din Bucureşti.

Munca desfăşurată cu deţinuţii, consideră Camelia Toma, e la fel de incitantă ca miză scenică. Nu a făcut diferenţă niciodată între cei liberi şi cei privaţi de libertate pentru o perioadă determinată de timp. Deţinuţii au primit foarte deschis ideea unei trupe de teatru a lor. Este  o modalitate plăcută de petrecere a timpului şi o şansă să fie priviţi şi cu alţi ochi de către comunitate.

Claudia Dunca