Masca este singurul teatru de expresie corporala, gestica si pantomima din Romania.

invitatie cu masca negru (2)Fondat in 24 mai 1990 de elevul marelui mim Jacques Lecoq- actorul si la randul sau regizorul si profesorul Mihai Malaimare si de regizoarea Anca Florea, Teatrul Masca sustine prima sa reprezentatie la 5 august in acelasi an cu actorii Ana-Maria Paslaru, Dalila Gall, Sorin Dinculescu, George Toropoc, Florentin Duse, Tudorel Filimon si Mihai Malaimare. Spectacolul era prezentat în aer liber la „Cafeneaua Muzeului Literaturii Romane” din Bucuresti.

 afis sluga landscape (1)

Masca este singurul teatru de expresie corporala, gestica si pantomima din Romania. De la lansarea lui, acesta s-a dezvoltat pe doua directii:

  • Teatrul stradal (incluzand spectacole ca PIERROT LUNATECUL, COSARII TEATRU IN STILUL clovni, teatru medieval, papusi mari (La ROMANI), statui vivante (O NOAPTE FURTUNOASA, O SCRISOARE PIERDUTA, FIOR D’AMOR IN BUCURESCI, DESTIN, UMBRE PE CALEA VICTORIEI)

si

  • Teatru de sala nonverbal (PARCUL), teatru  teatru cu scenarii elaborate dupa opere cunoscute ale unor mari autori (N.V. Gogol, G.G. Marquez, E. Briusov, J.L. Borges)  cum sunt MANTAUA, TARA IN CARE INGERII VIN DEGEABA, OGLINDA, INTRUSA, si spectacole de tip musical (SLUGA LA DOI STAPANI, FLECARERILE FEMEILOR, ACUL CUMETREI GURTON, MILITARUL FANFARON, CAND DRAGOSTEA POARTA PASLARI), dans (UNA HISTORIA DEL TANGO) sau teatru special construit din gesturi, pantomima, dans  si pamflet  (ACTORUL)

 

Teatrul Masca si-a asumat fara echivoc, inca de la fondarea lui, o vocatie cultural-sociala pe care a sustinut-o de-a lungul celor 23 de ani de existenta

  • prin spectacole si evenimente care raspundeau nevoilor culturale si asteptarilor oamenilor din cartier,
  • prin proiecte culturale care se adreseaza familiei, legate de sarbatori laice sau religioase sau, pur si simplu, proprii cartierului,
  • prin proiecte apropiate genului de teatru stradal prin care, uneori pe scene neconventionale – pe strada, in metrou, in parcuri- Masca aduce arta in mijlocul oamenilor, uneori in locuri indepartate in care aceasta nu are sanse sa patrunda in mod obisnuit.

 

Prin cele mai mult de 280 de spectacole anual si cu o audienta de peste 65 000 de persoane, organizand si participand la peste 13 festivaluri nationale si internationale in fiecare an, Teatrul Masca isi exprima nu doar vocatia sa culturala ci si pe cea sociala si educationala.

Masca ocupa locul 4 in topul  notorietatii teatrelor din Bucuresti, (Barometrul de ConsumCultural ),  spectacolele sale aduc public si in salile teatrului si pe scenele  neconventionale pe care joaca: strada, statiile de metrou, parcurile, pietele publice, in Romania si in strainatate. Turneele Teatrului Masca au acoperit Europa, Egipt, Tunisia si Statele Unite.

Teatrul Masca este organizatorul unei scoli de 2 ani de Teatru de expresie corporala pentru profesionisti, pentru cei ce vor sa devina actori dar si pentru marele public.

 

Leave a comment