Categories
Agenda News Stirea Zilei

Petruța Georgiana Creța, tânăra interpretă din Monor, lucrează la primul ei album muzical, fiind susținută de mama ei, care îi compune versurile potrivite!

În 2001, la doar 7 ani, a pășit pentru prima dată pe o scenă, ca și dansatoare, alături de Ansamblul Folcloric „ Baltagul „ din Monor, satul ei natal, încăutarea gloriei. Așa începe povestea frumoasei Petruța Georgiana Creța.

petruta3După patru ani, sfătuită de părinți și de către coregraful ansamblului, primarul Ioan Cira, Petruța a început să și cânte.

Își amintește cu drag de primul ei recital, alături de tatăl ei, diac în comuna Monor, în strană, la Sfânta Liturghie.

Mai târziu a început să cânte în spectacole sau la diferite evenimente.

Prin primul ei cântec imprimat, Petruța se prezintă foarte frumos publicului:  „Trandafir și un bujor/ Eu sunt fată din Monor/ De pe valea Luțului/ Și-s fata diacului”.

Privind în urmă, tânăra interpretă ține să le mulțumească și pe această cale celor care iau oferit sfaturi, au îndrumat-o și au pregătit-o. Printre cei care primesc mulțumiri se numără: doamna cântecului popular bistrițean, Cornelia Ardelean Archiudean și soțul ei, Florentin Archiudean. „Datorită lor am ajuns să intru în familia muzicii populare, făcând parte și din ansamblul pe care dânșii, alături de domnul Marcel Avram îl coordonează, Ansamblul Folcloric ”Doinița „ al Cercului Militar Bistrița”, ne mărturisește Petruța Georgiana Creța.
petruta2
momentan lucrează la primul ei album, având imprimate până în present 5 melodii, în studioul lui Nicolae Cioancă, împreună cu formația acestuia.

Versurile pieselor sale sunt scrise de către mama ei, care ”a avut grijă să așterne versurile pe foaie în așa fel încât să mă reprezinte fiecare cuvânt”, ne-a declarat Petruța.

Anul acesta și-a dedicate timpul mai mult școlii, susținând examenul de bacalaureat, peste care a trecut cu bine.

În prezent este cursantă a Școalii Populare de Artă din Bistrița, dar în același timp s-a înscris la o școală pentru asistenși de farmacie.

petruta1
cu toate că a fost ocupată cu școala, a  participat la mai multe festivaluri dintre care cele mai importante ar fi : Festivalul „ Trandafir de la Moldova „ Iași, Ziua Marinei Constanța , Festivalul „ Cântecele Munților „ Sibiu.

Legat de acestea, Petruța ne mărturisește că „ am trăit experiențe și emoții unice, iar după fiecare spectacol am învățat câte ceva, fie de la mari artiști ai României, fie de la alți oameni care m-au încurajat și m-au apreciat și mă apreciază în continuare, sper eu, pentru ceea ce fac. Vreau să le mulțumesc acelor personae care atunci când ma aflu la spectacole, sau în fața micului ecran, își fac  timp să urmărescă activitatea mea. Aceasta este cea mai mare bucurie pentru un solist, atunci când vede că este iubit  și susținut de public”.

Pe lângă muzică, îi place foarte mult dansul popular, dovada fiind cei 12 ani de activitate la Ansamblul Folcloric „ Baltagul „ din Monor și 2 ani la Ansamblul Folcloric ”Doinița „ al Cercului Militar Bistrița.

plină de încredere Petruța Georgiana Creța declară că  niciodată nu o să renunțe la muzica populară pentru un alt gen.

„Muzica populară mă reprezintă, este acel gen de muzică și singurul care mă face să fiu eu însumi. De multe ori, ca fiecare dintre noi mai am și zile „ înnorate”, iar ceea ce mă face să zâmbesc și să uit de orice supărare este muzica populară pentru că : Nu cânt numai cu gura/ Cânt din toată inima „, așa își încheie Petruța discursul.

 

Colectivul redacției bistritaonline ține să îi ureze mult success pe mai departe!

 

Claudia Dunca

7 replies on “Petruța Georgiana Creța, tânăra interpretă din Monor, lucrează la primul ei album muzical, fiind susținută de mama ei, care îi compune versurile potrivite!”

Leave a Reply