22/09/2017

Petruţa Georgiana Creţa, tânăra interpretă din Monor, lucrează la primul ei album muzical, fiind susţinută de mama ei, care îi compune versurile potrivite!

În 2001, la doar 7 ani, a păşit pentru prima dată pe o scenă, ca şi dansatoare, alături de Ansamblul Folcloric „ Baltagul “ din Monor, satul ei natal, încăutarea gloriei. Aşa începe povestea frumoasei Petruţa Georgiana Creţa.

petruta3După patru ani, sfătuită de părinţi şi de către coregraful ansamblului, primarul Ioan Cira, Petruţa a început să şi cânte.

Îşi aminteşte cu drag de primul ei recital, alături de tatăl ei, diac în comuna Monor, în strană, la Sfânta Liturghie.

Mai târziu a început să cânte în spectacole sau la diferite evenimente.

Prin primul ei cântec imprimat, Petruţa se prezintă foarte frumos publicului:  “Trandafir și un bujor/ Eu sunt fată din Monor/ De pe valea Luțului/ Și-s fata diacului”.

Privind în urmă, tânăra interpretă ţine să le mulţumească şi pe această cale celor care iau oferit sfaturi, au îndrumat-o şi au pregătit-o. Printre cei care primesc mulţumiri se numără: doamna cântecului popular bistrițean, Cornelia Ardelean Archiudean și soțul ei, Florentin Archiudean. „Datorită lor am ajuns să intru în familia muzicii populare, făcând parte și din ansamblul pe care dânșii, alături de domnul Marcel Avram îl coordonează, Ansamblul Folcloric ”Doinița “ al Cercului Militar Bistrița”, ne mărturiseşte Petruţa Georgiana Creţa.
petruta2
momentan lucrează la primul ei album, având imprimate până în present 5 melodii, în studioul lui Nicolae Cioancă, împreună cu formația acestuia.

Versurile pieselor sale sunt scrise de către mama ei, care ”a avut grijă să așterne versurile pe foaie în așa fel încât să mă reprezinte fiecare cuvânt”, ne-a declarat Petruţa.

Anul acesta şi-a dedicate timpul mai mult şcolii, susţinând examenul de bacalaureat, peste care a trecut cu bine.

În prezent este cursantă a Școalii Populare de Artă din Bistrița, dar în acelaşi timp s-a înscris la o şcoală pentru asistenşi de farmacie.

petruta1
cu toate că a fost ocupată cu şcoala, a  participat la mai multe festivaluri dintre care cele mai importante ar fi : Festivalul “ Trandafir de la Moldova “ Iași, Ziua Marinei Constanța , Festivalul “ Cântecele Munților “ Sibiu.

Legat de acestea, Petruţa ne mărturiseşte că “ am trăit experiențe și emoții unice, iar după fiecare spectacol am învățat câte ceva, fie de la mari artiști ai României, fie de la alți oameni care m-au încurajat și m-au apreciat și mă apreciază în continuare, sper eu, pentru ceea ce fac. Vreau să le mulțumesc acelor personae care atunci când ma aflu la spectacole, sau în fața micului ecran, își fac  timp să urmărescă activitatea mea. Aceasta este cea mai mare bucurie pentru un solist, atunci când vede că este iubit  și susținut de public”.

Pe lângă muzică, îi place foarte mult dansul popular, dovada fiind cei 12 ani de activitate la Ansamblul Folcloric „ Baltagul “ din Monor și 2 ani la Ansamblul Folcloric ”Doinița “ al Cercului Militar Bistrița.

plină de încredere Petruţa Georgiana Creţa declară că  niciodată nu o să renunțe la muzica populară pentru un alt gen.

“Muzica populară mă reprezintă, este acel gen de muzică și singurul care mă face să fiu eu însumi. De multe ori, ca fiecare dintre noi mai am și zile “ înnorate”, iar ceea ce mă face să zâmbesc și să uit de orice supărare este muzica populară pentru că : Nu cânt numai cu gura/ Cânt din toată inima “, aşa îşi încheie Petruţa discursul.

 

Colectivul redacţiei bistritaonline ţine să îi ureze mult success pe mai departe!

 

Claudia Dunca

Comentarii

 1. Petruța Georgiana Creța spune:

  Va multumesc mult !

 2. Cristi Neagos spune:

  Felicitari si mult succes in continuare ! te pup

 3. maria neagos spune:

  mult succes in continuare ,sant mandra ca am asa o nepoata

 4. mult succes in continuare si sa ai incredere ca daca faci ce itilace faci din suflet si o sa fii apreciata ;)

  • Petruta Georgiana Creta spune:

   Multumesc mult pentru cuvintele frumoase doamna profesoara !