Categories
Agenda Inedit Monden VIP BN

Sensibilitate, emoții si dragoste pentru cântecul popular…așa se definește sufletul artistei Diana Rus!

diana rus2Diana Rus a debutat, la insistențele bunicii sale, cea care i-a insuflat și dragostea pentru muzica populară, în anul 2001, la varsta de 8 ani in cadrul spectacolului – concurs ”TIP TOP MINI TOP”,  organizat de Marioara Murarescu, care căuta talente pentru  emisiunea sa, „Tezaur Folcloric” de la Televiziunea Romana.

Diana a confirmat așteptările tuturor, câștigând Premiul 1 la categoria sa de vârstă.

Tânăra noastră bistrițeancă a activat in cadrul ansamblului „Doinita” al Cercului Militar Bistrita , iar in prezent este membră a ansamblului „Cununa de pe Somes” al Casei de Cultură Bistrița

Diana ne-a mărturisit că a primit atât criticile cât și complimentele cu același interes, sugestiile și ideile, provenite de la oameni avizați în domeniu.

Alături i-au stat cei dragi, rudele,  dar și cea considerată „ doamna cantecului popular bistritean”,  Cornelia Ardelean Archiudean, dar și Elvira Botos, Petre Petruse, Stefan Cigu,Doama Maria Petchescu, Emilia Bubulac.

Fată de aceste persoane atât de importante în „drumul” său spre o frumoasă carieră, Diana nu are decât vorbe de mulțumire.

diana rus1Diana ne-a povestit ce simte atunci când cântă. Din emoțiile și sensibilitatea vocii am înțeles că muzica înseamnă dăruire TOTALĂ.

Muncesc cu perseverenta ,ambitie,seriozitate si mult mult drag. Desi sunt o personalitate puternica sunt foarte sensibila si vreau sa transmit prin cantec trairile si emotiile mele, dragostea pentru puritatea sufletului taranului roman si pofta lui de viata. Vreau sa ajung sa interpretez tot ce cant, cantecele sa ajunga la sufletul omului nu doar in urechi”.

Pentru viitor Diana Rus vrea să facă doar ce știe ea mai bine, să cânte, atât în cadrul concursurilor, cât și al diverselor spectacole. Eram curioși dacă își plănuiește un album, însă ne-a spus că este prematur să se gândească la acest lucru, dar are în plan câteva melodii, așa că nu ne rămâne decât să îi dorim succes în indeplinirea acestui vis.

 

Anul acesta a avut câteva astfel de concursuri, printre care trebuie amintite câteva: „Din Comoara Satului Ghiroda” (judetul Timis) si concursul „Luta Iovita” de la Caransebes, în cadrul căruia a luat premiul Televiziunii Romane Timisoara, acordat de Tiberiu Ceia.

 

Așa cum îi stă bine unui artist, nu doar muzica este apanajul său, ci și lectura și teatrul.

Diana este absolventă a cursului de teatru de la Scoala Populara de Arte din Bistrita, făcând parte din echipa de teatru a Colegiului National „Liviu Rebreanu”. Alături de aceștia din urmă, interpreta de muzică populară a participat la un Festival International in Belgiași în țară, unde a luat Premiul I pentru cel mai bun rol feminine,  acordat de Eusebiu Stefanescu, actor al teatrului Hyperion Bucuresti si profesor universitar.

 

Am întrebat-o pe Diana dacă se gândește să abordeze și alte genuri muzicale pe viitor, fiind destul de tânără acum, astfel că nu este exclus să se orienteze spre altceva, iar răspunsul ei a fost cât se poate de categoric:

 „Imi place sa petrec timpul alaturi de familie si prieteni.Folclorul a fost si va fi mereu marea mea iubire dar sunt o persoana deschisa la nou si nu zic „nu” din start,dar de folclor nu ma voi desparti niciodata pentru ca face parte din mine”.

Momentan Diana Rus este studenta a Universității de Vest Timisoara, în cadrul specializării: ”Drept si Stiinte Administrative”, anul II.

 

Claudia Duncadiana rus3

3 replies on “Sensibilitate, emoții si dragoste pentru cântecul popular…așa se definește sufletul artistei Diana Rus!”

Diana are o voce extrem de cristalina si ,cred eu,poate aborda cu succes muzica clasica.Cu siguranta ar straluci pe scenele lumii si ar fi o solista perfecta de opera.Daca ar persevera in acest sens ne-am alege,noi bistritenii, cu o voce pe scenele mondiale ale operei.Alegerea este insa a ei;oricum felicitari pentru ceea ce face si …poate te vedem curand pe scena operei din Viena ori la Paris si ,de ce nu, la New York.Marile scene te asteapta! Cu munca si perseverenta iti vei atinge obiectivele!

Ma bucur nespus pentru Diana! Am ascultat in aceste zile cateva colinde de-ale ei si…mi s-a facut pielea de gaina! Foarte frumos! L-am auzit si pe bunicul ei colindand si asa am inteles de unde are asemenea “gena”!
Mult succes draga Diana!

Leave a Reply