18/08/2017

Doris Gîţa, fata directorului Centrului Cultural Municipal,va renunţa în curând la toate activităţile care au consacrat-o! Aflaţi cauza acestei renunţări, citind articolul!

doris1  Probabil mulţi consideră că a face parte dintr-o trupă de dans sau a prezenta ştiri la radio, este o activitate uşoară, însă doar ascultând povestea unei persoane implicate în multe evenimente vă puteţi da seama ce implică toate acestea. Doris Gîţa a acceptat să ne povestească o parte a vieţii sale artistice, de la care va lua o pauză peste câteva luni, dar această pauză nu poate fi considerată o renunţare, ci intrarea într-o altă etapă a vieţii sale.

La vârsta de 6 ani, Doris Gîţa a făcut primul pas în lumea dansului, urcând pentru  prima dată pe scena Casei de Cultură (pe atunci), alături de membrii trupei de dans „Sincron”, a cărei coregrafă era doamna Cornelia Negrea.doris3

“A fost un moment deosebit, de care îmi aduc cu drag aminte, a fost practic debutul meu în lumea dansului. Îmi amintesc că pe atunci tatăl meu organiza un concurs de muzică şi dans pentru tinere talente intitulat „Aş dori să fiu o stea”.  Am reuşit să obţin locul I, dansul ţigănesc prezentat atunci fiind unul spectaculos şi bine apreciat de public. Cam aşa a început pasiunea mea pentru dans,  printre picioarele celor mari, mai câte o figură, mai câte un pas, învăţam şi eu în culise. Pe atunci eram oarecum „mascota” trupei, însă în dansul ţigănesc şi solista (rol principal)”, ne-a declarat Doris.

Alături de fratele său, Dorian, mergea la repetiţii cu drag, uneori doar de dragul de a sta pe scenă, lucru pentru care îi mulţumeste şi acum, deoarece de-a lungul timpului i-a dăruit şi ei puţin câte puţin din talentul şi experienţa lui.doris2

Pe urmă a apărut Festival Internaţional „Nunta Zamfirei”. Încă de la începuturile acestei manifestări a fost, alături de Ionuţ Barteş, mirii acestei nunţi.

“Fie într-o maşină decapotabilă, fie într-o căruţă trasă de cai sau chiar şi pe jos, îmbrăcaţi în costum tradiţional, duceam cu mândrie drapelul naţional al României în faţa întregii parade organizate cu ocazia festivalului. Aş putea spune că datorită acestui festival şi a tradiţiilor prezentate de ţările participante am început să îndrăgesc folclorul românesc. Nu după mult timp am intrat şi în marea familie a BALADEI, un ansamblu drag mie, cu oameni frumoşi şi talentaţi lângă care am crescut şi de la care am învăţat numai lucruri bune. „Nenea Nelu” (Ioan Simionca, coregraf ul ansamblului „Balada”), aşa cum îmi plăcea să îi spun pe atunci, şi poate chiar şi astăzi,  a avut grijă şi răbdare să facă din mine o dansatoare de prima linie. Să ştiţi că pe atunci nu oricine avea ocazia să danseze în prima linie! Se punea foarte mult preţ pe ţinută, expresivitate, mişcare şi foarte foarte important în jocul din zona noastră, mult vestitele piruete executate corect, adică călcâi-vârf”, ne-a mai spus fata directorului Centrului Cultural Municipal.

Doris ar fi avut multe de spus legat de experienţele minunate din turnee, distracţii, prietenii, multele ore de muncă şi repetiţii.

Aceasta a vrut să ne împărtăşească o experienţă din cadrul primului turneu alături de „Balada”, în calitate de dansatoare, şi nu oriunde ci peste ocean, tocmai în Montreal şi Quebec – Canada. Un turneu de o lună de zile, cu parade a câte 5 km, spectacole de 50 de minute, schimbări de costume, dar “mândria cu care am reprezentat România şi faptul că drapelul nostru era ridicat alături de alte 40 de drapeluri ale ţărilor participante, era mult mai mare decît toate eforturile depuse”.doris4

După 16 ani petrecuţi alături de Ansamblul folcloric „Balada”, din 2006, a ales să îşi continue activitatea alături de membrii ansamblului „Cununa de pe Someş” şi de coregraful Teodor Puşcaş.

În ceea ce priveşte dansul modern, alături de o mică parte a membrilor trupei „Sincron”, respectiv Mihai Berbunschi, Alina Beldean, Diana Bârsan, Todică Gheorghe, Romeo Moldovan, Andreea Chibulcutean, Ioana Pop, Mihai Cristian Pop, Paul Mărtari, Ioana Orosan, Raluca Bârsan şi Alin,  au participat în 2006 la un concurs foarte important „Dance Grand Prix – Barcelona Dance Awards” – Spania, de unde s-au întors acasă cu trei premii: Locul II – genul caracter ţigănesc, Locul II – costume şi Locul III- folclor stilizat „Ciuleandra”.

“În calitate de solistă, alături de partenerul meu, Gheorghe Todică şi sincroniştii, doream in inimă ca frumoasa noastră „Ciuleandra” să aducă un premiu, reuşind astfel ca din nou folclorul românesc să fie cunoscut şi aplaudat alături de grupurile premiate la acea secţiune din Mexic şi Uniunea Regatului Britanic”, ne-a mărturisit Doris Gîţa.

Din octombrie 2013  bistriţeanca este şi instructorul unei formaţii noi de dans modern, ce aparţine Centrului Cultural Municipal Bistriţa. „D-Fantasy” – fantezia dansului, aceasta având ca şi membrii tineri talentaţi care doresc să facă ceva mai mult decât a sta zilnic în faţa calculatorului  sau de a ieşi seara în cluburi. Sunt tineri care iubesc muzica şi dansul şi care vin la repetiţii de bună voie, fără a fi siliţi de părinţi sau alte împrejurări. Anul trecut, în octombrie au debutat cu mai multe spectacole în Germania, la Herzogenrath, acolo unde s-a semnat şi continuarea contractului de parteneriat dintre Bistriţa şi Herzogenrath. De asemenea, formaţia a fost prezentă şi la diferite manifestări organizate în Bistriţa, iar pentru anul 2014 au multe planuri, pe acre nu au vrut să le dezvăluie.

Tot din pasiunea pentru dans, a ales să se specializeze şi pe un alt domeniu, descoperit de curând. Este vorba despre Zumba (r).  După ce a obţinut o diplomă la Sibiu, a început să predea Zumba fitness (r).

Doris lucrează la Centrul Cultural Municipal din luna mai 2013, unde ocupă postul de referent de specialitate şi coregraf şi până în prezent, datorită activităţiilor de diferite genuri, a avut parte doar de experienţe frumoase, din care a reuşit să înveţe câte ceva.

A lucrat şi în televiziune, dar nici acum nu a renunţat la partea jurnalistică (după angajarea mea la Centrul Cultural), în fiecare zi prezintă ştirile culturale la un nou post de radio, Radio BC (Bistriţa Culturală), realizează din 14 februarie şi o emisiune intitulată „Oldies but Goldies” şi în ceea ce priveşte presa scrisă, redactează materiale scurte pentru ziarul online cu acelaşi nume, BC.

După cum bine aţi putut observa programul săptămânal al bistriţencei este unul foarte încărcat, însă în curând acesta se va schimba, deoarece de 3 luni a primit o veste minunată şi anume aceea că în curând va deveni şi mămică.

“Aşa că momentan încerc să profit de timpul rămas, încă aproximativ 6 luni, şi să MAI fac ceea ce îmi place, ceea ce am început de mică. Din august sunt conştientă că viaţa mea se va schimba, dar nu pot decât să-i mulţumesc lui Dumnezeu pentru binecuvântarea primită şi pentru persoanele dragi din viaţa mea pe care mi le-a dăruit şi aici mă refer la soţul meu, părinţii, fratele, nepoţelul meu iubit AIAN, socrii, cumnatele, bunicii, prietenii (se cunosc ei care), instructorii şi poate chiar şi cunoştinţele.  Iar celor care din motive necunoscute nu încap de mine, mă rog la Dumnezeu să le dea alte griji, tocmai pentru a scăpa de grija mea”, a concluzionat Doris Gîţa.

Comentarii

 1. vasilica spune:

  singurul lucru ce a “consacrat-o” e ca e fata lu’ tata… tatal fiind consacrat desigur

 2. andreea spune:

  Da, iar tu mori de ciuda ca nu esti si nici nu vei fi, la rautatea ce o ai in tine

 3. Maria spune:

  Draga Doris ,ai avut o activitate frumoasa si o sa mai ai.Te apreciez pentru ceea ce poti,pentru ceea ce iesti si nu neaparat datorita cuiva.Cine-i de vina ca iesti frumoasa,ai sarm si iesti desteapta? Mie imi place mult de tine desi tu nu ma cunosti.Felicitari pentru bebelus!

 4. Doris spune:

  Doamna Maria, va multumesc frumos pentru cuvintele adresate!

 5. Tamara Moise spune:

  -
  -Tu esti

  -drapel,drapele
  -