Partidul Mișcarea Populară ia în continuare atitudine față de abuzurile guvernului !!!*

cristian_tuturuga_6  ·  Partidul Mișcarea Populară nu își va retrage de la CCR sesizarea care vizează hotărârea Parlamentului de validare a noului guvern. Considerăm că o pronunțare a CCR în acest caz este extrem de utilă sănătății constituționale a relațiilor dintre Parlament, Guvern și Președinție.

·    Nu dorim să menținem un conflict instituțional, ci să nu se creeze un precedent periculos. Dorim ca România să aibă instituții legitime, iar CCR este în măsură să pună ordine într-o situație care nu a mai avut precedent.

Demersul nostru este unul sanitar în ceea ce privește relația dintre instituții și desemnarea de funcții.

·    PMP este partidul care a lansat ideea contestării guvernului Ponta 3 la Curtea Constituțională.

·  Lideri PMP precum Elena Udrea sau Cristian Preda au semnalat primii că procedura anunțată pentru instalarea guvernului Ponta 3 e viciată și au afirmat că PMP va contesta la Curtea Constituțională un eventual vot al Parlamentului pentru noul guvern.

·        Duminică, Cristian Preda a spus că un guvern Ponta 3 va fi în afara Constituției dacă va opta pentru o altă formulă politică, cu noi miniștri, și că hotărârea Parlamentului de a valida un astfel de govern poate fi atacată la CCR.

 

·   Luni, Elena Udrea a spus clar că PMP va ataca la Curtea Constituțională noul executiv și a făcut un apel la toate forțele politice din opoziție să se alăture demersului.

 

·      Ideea lansată de PMP a fost acceptată și de parlamentarii PDL și împreună s-a semnat și s-a depus sesizarea la Curtea Constituțională. Este un gest firesc de opoziție.

 

·      PMP este de acord cu președintele Traian Băsescu: nu trebuie lăsate să treacă diverse formule și diverse decizii parlamentare care ar putea încălca Constituția.

 

·  Partidul Mișcarea Populară consideră că votul majorității parlamentare pentru guvernul Ponta încalcă Constituția. Acordul semnat între PSD, UDMR, PC și UNPR modifică programul de guvernare al USL asumat în decembrie 2012.

Această modificare trebuia votată în Parlament, însă guvernul nu și-a asumat această modificare. Prin urmare, modificarea programului de guvernare, chiar dacă nu este expres asumată, există și este neconstituțională. De aceea PMP a sesizat CCR.

 

·     Am sancționat abuzul făcut de Victor Ponta și de majoritatea parlamentară și am dorit să atragem atenția că votul nici unei majorități nu trebuie făcut cu încălcarea Constituției.

 

Sighisoara317b

·    Parlamentul dominat de PSD s-a dovedit o coadă de topor pentru Victor Ponta, majoritatea parlamentară votând orice i se cere.

·    PMP demonstrează din nou că face opoziție serioasă. PMP demonstrează de asemenea că face eforturi pentru a coagula toți parlamentarii care se manifestă contra guvernului Ponta. Noi nu avem orgoliul de a pretinde că facem singuri opoziție, ci ne interesează ca opoziția să fie cât mai puternică și coerentă.

·    Am spus întotdeauna că vom semna moțiuni simple sau de cenzură inițiate de alte partide și am invitat și vom invita tot timpul parlamentari din opoziție să se ralieze demersurilor noastre contra guvernării ! contestări, întâmpinări, sesizări, moțiuni simple sau de cenzură.

 

·  PNL nu este deocamdată un partid de opoziție veritabil. Refuzul de a contesta la Curtea Constituțională guvernul Ponta 3 arată un PNL care vrea să fie și la putere și în opoziție.

 

·  Șefii PNL nu vor să irite PSD-ul, fiindcă își dorește ca înțelegerile din teritoriu între PSD și PNL să fie păstrate, iar partidul să rămână la putere în județe.

 

·    Repetăm, PNL este în opoziție doar la București (și acolo doar pe jumătate). În județe PNL este la putere și vrea în continuare să rămână la putere.

·      Marți în Parlament s-a votat guvernului personal al lui Victor Ponta, făcut fără consultarea cu propriul partid.

·       Caracteristicile principale ale guvernului Ponta 3 sunt aducerea unor necunoscuți și reciclarea unor incompetenți.

 

·  Aducând în guvern oameni necunoscuți și din afara PSD, Victor Ponta demonstrează că îl interesează mai mult obediența decât competența. Noii miniștri vor fi total dependenți de Victor Ponta și vor face tot ce le spune premierul.

 

·       Guvernul Ponta 3 este un guvern mai slab decât precedentul și este un guvern șantajabil, fiindcă se bazează pe o majoritate fragilă. Victor Ponta va trebui să negocieze permanent cu PC sau cu UNPR, cu UDMR sau cu minoritățile naționale, cu diverși dizidenți din PNL sau din PPDD.

Instabilitatea va deveni caracteristica de bază a acestei guvernări.

 

·   Guvernul Ponta 3 menține aceeași structură stufoasă ca și guvernul Ponta 2. Un singur post ministerial s-a desființat, cel de al ministrului pentru Proiecte de Infrastructură și Investiții Străine. E o dovadă clară că până acum n-am avut niciun mare proiect serios avansat de această

guvernare. Ministerul Marilor Proiecte a fost doar o formulă prin care Victor Ponta a căutat, în 2012, să păstreze pentru el și pentru Dan Șova autostrăzile și alte investiții publice bune de alimentat pușculița de campanie a PSD.

 

·   Este discutabilă aducerea unor persoane fără experiență în posture extrem de importante și solicitante. O tânără de 34 de ani fără experiență solidă în administrație precum Ioana Petrescu nu avea ce căuta la Ministerul Finanțelor. Diploma de la Harvard nu e nicio garanție pentru lupta contra evaziunii fiscale de la București.

 

·  Remarcăm de asemenea poziții foarte discutabile ale unor miniștri nominalizați. Eugen Nicolicea, numit în echipa lui Victor Ponta ca ministru pentru Relația cu Parlamentul, și-a propus ca obiectiv încercarea de a trece din nou legea aministiei și grațierii pe care USL a încercat s-o treacă în marțea neagră prin Parlament (10 decembrie 2013). Ministrul propus E. Nicolicea trebuie să abandoneze urgent orice preocupare pentru reînvierea proiectului de lege privind amnistia și grațierea. Acest proiect este toxic pentru România.

 

·  Guvernul Ponta 4 include miniștri reciclați, care nu s-au remarcat cu absolut nimic în actualele poziții ministeriale: Nicolae Bănicioiu pleacă de la Ministerul Tineretului și vine la Ministerul Sănătății, Doina Pană pleacă din poziția de ministru delegat pentru Dialogul Social în cea de ministru delegat pentru Ape și Păduri, Rovana Plumb schimbă Ministerul Mediului pe cel al Muncii, Constantin Niță devine ministru al Economiei după ce a fost ministru delegat pentru Energie. Are loc mutarea incompetenței de la un minister la altul.

 

·      Se dovedește că pe Victor Ponta nu îl interesează stabilitatea politică a  României, ci doar propriul joc de putere și de imagine în fața cetățenilor și a propriului partid.

 

·        PMP a votat în Parlament împotriva acestui guvern.

 

·       Un astfel de guvern fragil și șantajabil nu va mai putea guverna decât la limita de avarie.

 

Cristian Å¢uțuruga,  Președinte PMP BN

Leave a comment