Categories
Comunitate Monden News Ultima oră

11 Femei europene au fost date ca exemplu bistrițenilor în Gala Femeia Europeană 2014. Mirabela Dauer și Raoul au încântat sutele de spactatori și miile de telespectatori ai Tv Bistrița

5    În acest an surprizele s-au ținut lanț la Femeia Europeană, a fost una din cele mai reușite ediții, semn că atât organizatorii cât și publicul au pretenții din ce în ce mai mari. De obicei sunt premiate 10 femei de succes din Bistrița și din județ, dar în acest an i s-au recunoscut meritele și unei antrenoare de gimnastică din Lugoj, care pregătește lotul masculin de juniori la Bistrița. Pe scenă au urcat doamne din diferite domenii, care excelează în activitatea lor și toate au transmis mesaje de îmbărbătare pentru femeile din sală și nu numai. În câteva rânduri vă prezentăm premiantele, vă invităm să urmăriți materialele video și așteptăm sugestii pentru următoarea ediție.

Cornelia Ardelean Archiudean

Și-a dedicat viața folclorului și a încercat să lase în urma sa vlăstare, sădind cu dragoste în cei mici atașamentul față de valorile naționale și față de folclorul autentic. Este un exemplu de urmat pentru tinerii interpreți, cu o prezență scenică impunătoare, cu o voce care te pătrunde și îți sădește în suflet mesaje perpetuate de-a lungul istoriei de iubitorii de tradiție și obiceiuri pur românești.

Cu toate astea de câte ori are ocazia spune că nu și-a ales profesia asta, nu a visat că va ajunge un nume în lumea culturii românești, dar talentul și darul primit de la Dumnezeu i-a așternut un drum pe care l-a urmat.

Cornelia Ardelean Archiudean, căci despre ea este vorba, a rămas îndrăgostită de satul natal, Ocnița, din comuna Teaca, iubește plaiurile mioritice, iubește țăranul roman și copii acestei țări, își iubește patria, pe care nu s-a gândit niciodată să o părăsească, are credință în Dumnezeu și totdeauna a făcut echipă și trai bun cu soțul ei Florientin Archiudean, în care a avut mereu un sprijin.

Pentru tot ce a făcut de-a lungul carierei, pentru promovarea județului nostru, pentru devotamentul față de moștenirea culturală pe care o cinstește o invităm să se înscrie în rândul femeilor europene pe Cornelia Ardelean Archiudean.

1

Baba Dora

Vă prezentăm o doamnă care provine dintr-o familie de dascăli, ea la rândul său urmând această cale. Mulți tineri aleg însă alte drumuri, pe deoparte deoarece munca cu copii nu este tocmai ușoară, iar pe de altă parte datorită neajunsurilor din sistemul educațional românesc. Mulți dintre cei care sunt la catedră sunt nemulțumiți, unii se resemnează, dar sunt și cazuri particulare, oameni ambițioși care gândesc și demarează proiecte îndrăznețe, care vin ca o completare la ceea ce se face în sistemul educațional.

 

Baba Dora, lucrează de peste 20 de ani cu copii, a fost un om îndrăgit de copii la catedră, dar care  a ales să ofere ceva mai mult acestora, așa că a preluat Clubul Scenica și l-a transformat într-un loc în care copii și părinții petrec un timp de calitate. Timpul de copil, cu zâmbete, lacrimi, culoare, mișcare, este pliat pe nevoile și aptitudinile celor mici, dar și pe cerințele părinților.

 

Scenica este un proiect viu, într-o continuă schimbare, idei sunt multe, dar pașii spre a schimba mentalități, spre a implementa proiecte sănătoase cu acțiune pe termen mediu și lung, sunt mici și siguri. Felicitări pentru activitate, pentru ambiție și pentru modul în care te dedici copiilor și bistrițenilor.

Victoria Bindea

O altă doamnă care în acest an a urcat pe podiumul Galei “Femeia Europeană 2014” este șefa secției de Oncologie a Spitalului Județean de Urgență Bistrița-Năsăud, doctor Victoria Bindea, care și-a dedicat viața celor suferinzi.

Pe lângă activitatea medicală încărcată de emoție, suferință, o lume a necazurilor și a neputinței, a reușit să creeze în contrabalanță o lume colorată și plină de veselie. Deoarece iubește copii a deschis o grădiniță, transformând practic o casă dintre Unirea și Slătinița într-un paradis pentru cei mici,

Are o carieră, o familie frumoasă, hobbyuri de care își face timp, cum ar fi sportul, muzica, sau îngrijitul florilor.

După ce a clădit în viață cărămidă cu cărămidă un univers propriu în care se regăsește se declară un om împlinit, cât despre fericire … ne spune că trebuie să o construim zi de zi, printre tot ce întreprindem să facem și ceva pentru sufletul nostru.

Mariana Cioată

Face parte dintr-o familie respectată în Bistrița, dar și-au câștigat respectul cu muncă și sudoare. A fost o femeie simplă, dar a îndrăznit să viseze și visele i-au fost susținute de soț și copii.

Împreună cu soțul ei a pus bazele unei afaceri de succes, iar cei doi copii ai lor, Dinu și Loredana sunt implicați în afacerea familiei care se dezvoltă de la un an la altul.

A avut curaj, experiență  și idei pe care le-a implementat în Bistrița, pentru bistrițeni, dorindu-și să ofere orașului servicii de calitate. Au început timid și au tot crescut, au crescut ca făt frumos din poveste, până au depășit granițele județului.

Este povestea unei femei de afaceri puternice din Bistrița, care a obținut ani la rând locul I la Topul Firmelor, este povestea familiei Lordinu de fapt, o muncă de echipă având la bază ambiția, elanul, perseverența Marianei Cioată.

Victorița Colța

Victorița Colța, o solistă de muzică populară din județul Bistrița-Năsăud, care pe lângă activitatea din domeniul folclorului și-a pus la cale o mică afacere, îmbinând muzica populară cu arta meșteșugului popular.

2

A reprezentat de-a lungul timpului județul nostru în multe expoziții și concursuri, iar după colecția de diplome și premii spunem că a făcut acest lucru cu mare succes. Acum efortul i-a fost apreciat și a fost pentru prima dată premiatăla ea acasă, în județul nostru.

Floare Gaftone

Floare Gaftone, secretarul municipiului Bistrița a fost premiată de curând pentru excelență în administrația publică locală. Este o femeie puternică, s-a impus într-o lume care este dură, să nu uităm că administrația este condusă politic și politica nu este elegantă, de multe ori nu are reguli.

Pentru profesionalismul de care dă dovadă de ani de zile, pentru familia frumoasă pe care o are și pe care a reușit să o formeze paralel de activitatea profesională, pentru implicarea dincolo de atribuțiile de serviciu în viața socială și culturală a Bistriței Floare Gaftone se înscrie în rândul femeilor care ne fac cinste, ne reprezintă și ne încurajează.

4-1

Ionela Kovacs

Ionela Natalia Kovacs, originară din Târgu Mureș, căsătorită cu un fotograf profesionist din orașul nostru, apreciat pentru munca sa artistică, Robert Kovacs, și-a împlinit pasiunea și visul pentru fotografie destul de târziu, doar de doi ani este un fotograf profesionist, un fotograf laureat cu medalia de bronz la Salonul Național de Artă Fotografică „Etnografica”. Pentru curaj și ambiție, pentru perseverență și pentru rezultate Ionela Kovacs a urcat pe scena evenimentului Femeia Europeană în calitate de artist fotograf, în calitate de femeie împlinită și fericită.

Cornelia Macarie

De mai bine de 20 de ani se ocupă de librăriile Aletheia, dar a vrut mereu să ajungă dascăl și a luptat până  ce acest lucru s-a bifat ca fiind realizat.

Din experiențele pe care le-a trăit Cornelia Macarie a învățat o lecție care a dus-o la fericire și împlinire, a avut capacitatea de a transforma eșecurile în success, cu fiecare experiență mai nefericită s-a redescoperit, a căutat soluții și nu a renunțat nici o clipă la visele pe care le-a avut.

DIANA MORAR

Originară din județul Bihor, a absolvit Facultatea de Științe Juridice din cadrul Universității Oradea, specializarea Drept, deține un Masterat în Drept Privat obținut în cadrul aceleiași universități. E avocat definitiv, oferind consultanță și asistență juridică în domeniile civil, penal și comercial.

Diana Morar a intrat în politică după ce ani la rând a cochetat cu ideile liberale, fiind avocat și om de afaceri. Au atras-o oamenii care activează în PNL și a fost aleasă chiar anul trecut în martie lider al Organizației de Femei PNL Bistrița-Năsăud.

Politica reprezintă un mod de implicare activă în viața publică, cu impact asupra tuturor, este viziunea Dianei Morar, care se implică în promovarea sexului frumos oricând are ocazia. Diana Morar este și vicepreședintele Fundației „Henri Coandă”, din Oradea, care cuprinde  30 de școli postliceale, pe raza a 26 de județe.

3-1

Și printre toate preocupările dincolo de carieră, politică și fundație, una este de maximă importanță, se numește Matei și are 4 anișori, este cea mai mare realizare a Dianei, datorită lui se simte împlinită, fericită și are energia de a se implica în societate …

Mirela Riti

Are 40 de ani, dar nuși arată vârsta … multe priviri colecționează atât de la bărbați, cât și de la femei, cu siguranță atrage invidii, căci nici fizicul și nici psihicul nu-i trădează vârsta …

Este căsătorită, are trei copii campioni și un soț care- i susține ideile, au realizat împreună o afacere și o familie frumoasă, iar din 2010 femeia model este și instructor sportiv, asta din pură pasiune. Mirela Riti, căci despre ea este vorba, este instructor BodyFit și femeie de succes în afaceri,  este unul dintre oamenii care merită promovați deoarece este o femeie învingătoare pe toate planurile.

A învins cancerul limfatic și zilnic inspiră alte doamne și domnișoare spre o viață sănătoasă, o viață cu mult sport și mișcare. Emană o energie pozitivă, fiind tot timpul optimistă și cu credință în Dumnezeu.

MIRELA VUG

Surpriza acestei seri este o doamnă care se află pe meleagurile noastre din conjunctură, datorită profesiei este în Bistrița de peste 10 ani!

Originară din Lugoj, un oraș cu tradiție în gimnastică, Mirela Vug a practicat acest sport și după ce și-a întemeiat o familie și a crescut un copil s-a reîntors la prima iubire gimnastica, de această dată ca și antrenor.

Este coregrafa lotului național de juniori din 1998, se ocupă de tot ceea ce ține de partea artistică, de încalzire, de mobilitate, de stretching, de izometrie. Coregrafia are o importanță deosebita în gimnastică și poate face oricând diferența. Plecarea ei de la Lugoj spre lotul național de la Bistrița a reprezentat o ascensiune profesională, dar anii petrecuți la echipa națională au fost dificili pentru că s-a aflat departe de familie. Cum a reușit să reziste între 24 de bărbați, cum este viața de familie și cum rezistă o familie când din cauza carierei distanțele te despart de cei dragi? Aflăm din filmul realizat cu Mirela Vug antrenoare la lotul national de gimnastica masculină junior.

Text Geta Sîngeorzan

Photo © 2014 Robert Kovacs |

video TV Bistrita

Leave a Reply