Categories
Agenda Mediu News

Lansarea unui nou proiect de educație ecologică în Parcul Național Munții Rodnei

DSCN5116 În data de 28 mai s-a organizat la sediul Colegiului Silvic Transilvania din Năsăud workshop-ul de lansare al proiectului intitulat „Monitorizarea participativă a speciilor cheie din Rezervația Biosferei Munții Rodnei” finanțat de Fundația pentru Parteneriat din Miercurea Ciuc și MOL România în cadrul Programului Spații Verzi -  Componenta Arii Naturale Protejate. Proiectul este implementat de Asociația ECO RODNA în parteneriat cu Administrația Parcului Național Munții Rodnei (Rezervație a Biosferei), Colegiul Silvic Transilvania Năsăud, Asociația ECO Silvic Năsăud, Asociația Profesorilor de Biologie din Bistrița-Năsăud și Primăria Năsăud. La eveniment au participat 23 de profesori coordonatori ai cluburilor ECO și s-au discutat aspecte privind metodele de monitorizare a speciilor cheie, protocoale de monitorizare, habitatele vizate etc.

Bugetul total al proiectului este de 24.320 lei și se derulează în perioada 1 mai ! 30 septembrie 2014. Proiectul promovează implicarea tinerilor din comunitățile limitrofe Rezervației Biosferei Munții Rodnei în monitorizarea participativă a speciilor cheie de floră și faună locale (capra neagră, marmota, floarea de colți, șoarecele de zăpadă, cocoșul de mesteacăn, opaițul Munților Rodnei, roua cerului, cosașul transilvănean etc.), contribuind astfel la conservarea biodiversității și creșterea gradului de conștientizare cu privire la protecția naturii.DSCN5132

În cadrul proiectului vor fi realizate peste 20 excursii tematice în Parcul Național Munții Rodnei, va fi editat un ghid de bune practici privind monitorizarea participativă a biodiversității, vor fi realizate hărți de distribuție a speciilor cheie prin implicarea unui număr mare de voluntari, vor fi propuse măsuri de management conservativ pe baza amenințărilor identificate în teren.

Considerăm acest proiect ca un important pas spre crearea unui nucleu puternic de tineri promotori ai protecției valorilor naturale remarcabile în Rezervația Biosferei Munții Rodnei.

 

Coordonator proiect

Biol. dr. Claudiu Iușan

Leave a Reply