26/09/2017

Lansarea unui nou proiect de educaţie ecologică în Parcul Naţional Munţii Rodnei

DSCN5116 În data de 28 mai s-a organizat la sediul Colegiului Silvic Transilvania din Năsăud workshop-ul de lansare al proiectului intitulat „Monitorizarea participativă a speciilor cheie din Rezervaţia Biosferei Munţii Rodnei” finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat din Miercurea Ciuc şi MOL România în cadrul Programului Spaţii Verzi -  Componenta Arii Naturale Protejate. Proiectul este implementat de Asociaţia ECO RODNA în parteneriat cu Administraţia Parcului Naţional Munţii Rodnei (Rezervaţie a Biosferei), Colegiul Silvic Transilvania Năsăud, Asociaţia ECO Silvic Năsăud, Asociaţia Profesorilor de Biologie din Bistriţa-Năsăud şi Primăria Năsăud. La eveniment au participat 23 de profesori coordonatori ai cluburilor ECO şi s-au discutat aspecte privind metodele de monitorizare a speciilor cheie, protocoale de monitorizare, habitatele vizate etc.

Bugetul total al proiectului este de 24.320 lei şi se derulează în perioada 1 mai – 30 septembrie 2014. Proiectul promovează implicarea tinerilor din comunitățile limitrofe Rezervației Biosferei Munții Rodnei în monitorizarea participativă a speciilor cheie de floră și faună locale (capra neagră, marmota, floarea de colţi, şoarecele de zăpadă, cocoşul de mesteacăn, opaiţul Munţilor Rodnei, roua cerului, cosaşul transilvănean etc.), contribuind astfel la conservarea biodiversității și creșterea gradului de conștientizare cu privire la protecția naturii.DSCN5132

În cadrul proiectului vor fi realizate peste 20 excursii tematice în Parcul Naţional Munţii Rodnei, va fi editat un ghid de bune practici privind monitorizarea participativă a biodiversităţii, vor fi realizate hărţi de distribuţie a speciilor cheie prin implicarea unui număr mare de voluntari, vor fi propuse măsuri de management conservativ pe baza ameninţărilor identificate în teren.

Considerăm acest proiect ca un important pas spre crearea unui nucleu puternic de tineri promotori ai protecţiei valorilor naturale remarcabile în Rezervaţia Biosferei Munţii Rodnei.

 

Coordonator proiect

Biol. dr. Claudiu Iuşan