28/05/2017

A lăsat în urmă profesiile de traducător şi profesor,pentru a face flori din zahăr! Aflaţi povestea unei doamne din judeţ!

Marinela Muresan, fostă profesoară, a renunţat la tot ce îi oferea acel statut pentru că s-a regăsit într-o altă pasiune, descoperită pe parcurs, modelarea florilor din zahăr.
Marinela Mureşan este absolventa a Universitatii “Al.I.Cuza” Iasi, Facultatea de Filologie, Specializarea: limba franceza-limba italiana, promotia 1986.
Dupa un stagiu de trei ani,  in judetul Mures, comuna Gurghiu, din  1990 pana in 2008, cand am iesit din sistemul de invatamant, am predat limba franceza si limba italiana  la Scoala Generala “Grigore Silasi” si apoi la Scoala Generala “Liviu Rebreanu” din Beclean.

Modelajul este o descoperire relativ recenta. In urma cu aproimativtrei ani, Marinela a inceput sa modeleze pasta de zahar, sa decoreze torturile pentru familie si pentru prieteni cu diverse figurine si flori comestibile, incercand sa le fac mici surprize si sa le infrumuseteze, in felul său, aniversarile. Apoi, in timp, şi-a dat seama ca modelajul florilor este cel care i se potriveste cel mai bine si ii da satisfactiile cele mai mari.
“Drept urmare, m-am limitat la flori, incercand sa-mi perfectionez tot mai mult tehnicile, asa incat rezultatul sa fie cat mai aproape de modelele din natura”, ne-a spus Marinela Muresan.

Aceasta a renuntat la invatamant pentru ca isi dorea mai multa flexibilitate si pentru ca sistemul respectiv parca nu o mai multumea in totalitate. Din 2003, Marinela este traducator autorizat de Ministerul Justitiei. Timp de cinci ani, a lucrat si ca profesor titular, si ca traducator.
“Volumul de munca devenise destul de impovarator, la fel si programul de lucru. In 2008 am decis sa ma ocup doar de traduceri. La vremea respectiva, lucrurile mergeau inca relativ bine, nu resimteam efectele crizei economice, iar rezultatele financiare erau multumitoare. Aveam un program flexibil si ceva mai mult timp liber la dispozitie pentru mine si pentru familia mea. Accesul la mediul virtual si la retelele de socializare mi-a scos in fata lucruri extrem de interesante, care mi-au atras atentia si mi-au starnit curiozitatea. Am cules informatii despre modelaj, materiale, ustensile, tehnici de lucru pe care le-am aplicat, incercand sa ma perfectionez cu fiecare noua experienta”, a declarat pentru bistritaonline.ro, Marinela.

In momentul acesta, modelarea florilor din zahar a devenit o pasiune foarte puternica, un soi de implinire pe un plan neasteptat, surprinzator in primul rand pentru ea, pentru care nu a facut nici studii, nici pregatire speciala.
“E ceva ce vine din mine, ca un dar adormit care prinde viata acum si imi da multa, multa bucurie.
Parca abia acum cuvantul “hobby” se umple de sens. Imi place tot ceea ce tine de spiritualitate, de dezvoltare personala, imi plac calatoriile si tot ceea ce ma ajuta sa-mi depasesc limitele si sa ma cunosc pe mine insami mai bine, la fel cum ma atrage tot ceea ce ma ajuta sa inteleg si sa accept mai usor oamenii si viata cu bune si cu mai putin bune”, ne-a mai spus creatoarea.

Pe viitor marinela Muresan si-ar dori sa pot sa-şi concretizeze pasiunea intr-o activitate autorizata care, pana in momentul acesta, e un lucru imposibil in Romania. Ca sa practici intr-un cadru legal acest tip de munca, trebuie sa ai calificare de cofetar si un laborator de cofetarie. Ori, ceea ce face ea nu are legatura cu cofetaria in sens larg, are legatura doar cu un sector foarte limitat al cofetariei, numit “cake design”. In Clasificarea activitatilor economice din Romania, aceasta “meserie” nici nu exista. In Europa, sunt si tari in care “cake design”-ul a fost recunoscut ca ocupatie pentru care te poti autoriza si pe care o poti practica intr-un cadru reglementat legal.
Pe termen scurt, marinela are in vedere un curs de modelaj cu un profesionist de talie internationala, unul dintre cele mai mari nume din domeniul florilor din zahar, Robert Haynes. Cursul acesta va avea loc la noi in tara, la sfarsitul lunii octombrie.

“Sotul si baietii mei sunt principalii mei sustinatori, dar si primii critici. Cu ei ma sfatuiesc, cu ei impart si satisfactiile.  S-au obisnuit cu peisajul mai colorat al casei, cu ustensilele specifice,  dar si cu noptile prelungite ale mele, care uneori devin chiar nopti albe.   Prietenii si rudele sunt, din cand in cand, “beneficiarii” muncii mele. Unii dintre ei inca nu ma pot asocia cu noua mea postura si cu noua mea preocupare, desi trei ani ar putea fi considerati deja “vechime”, zic eu”, aşa a concluzionat Marinela Mureşan acest interviu.
1 2 3 4

Claudia Dunca