Ansamblurile folclorice din Șieuț și Ruștior, spectacole în Bucovina

Zilele de 15 și 16 august 2014 au constituit prilej de sărbătoare nu doar pentru unele comune din județul nostru, ci și pentru localitățile Moldovița și Adâncata din județul Suceava, care au fost gazdele ansamblurilor folclorice „Ciobănașul” din Șieuț și „Izvorașul” din Ruștior. Artiștii bistrițeni au susținut spectacole în cadrul unor manifestări cultural tradiționale organizate în frumoasele comune bucovinene și s-au prezentat excepțional în cadrul acestora, dând cu mare drag curs invitației venite prin intermediul d-lui Nicolae Gălățean, fost director al Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud.

Prima reprezentație artistică a avut loc în sfânta zi de sărbătoare a Adormirii Maicii Domnului, la Moldovița. După ce au vizitat mănăstirea, membrii celor două ansambluri din comuna Șieuț s-au îndreptat spre locul de desfășurare al Festivalului Huțulilor, „Din obcini cântec răsună”, aflat deja la ediția a V-a, organizat de Primăria Comunei Moldovița. Evoluția artiștilor noștri a fost urmărită cu deosebit interes de publicul prezent în număr foarte mare la eveniment, atât localnici, dar și turiști români și străini, care au fost foarte încântați de frumusețea costumelor, a dansurilor și a cântecelor noastre.

Pe parcursul unei ore de spectacol, artiștii ansamblurilor „Ciobănașul” din Șieuț și „Izvorașul” din Ruștior au oferit celor prezenți momente unice, fiind îndelung aplaudați. Au fost prezentate suite de dansuri specifice comunei Șieuț și au evoluat soliștii Petre Dumbrăvan, Angelica Pantea, Teodora Simionca și Bianca Maria Cojoc. La festival, devenit deja o tradiție în zonă, au mai participat și Călin Brăteanu, Pamfil Roată, Ansamblul Folcloric „Arcanul” din Suceava, Ansamblul Folcloric „Dorna Dorului” din Vatra Dornei, ș.a.

Sâmbătă, artiștii județului nostru au participat la Festivalul Folcloric „Satule de sub pădure”, ediția I, care a avut loc în comuna suceveană Adâncata. În organizarea primăriei comunei, această manifestare de promovare a valorilor culturale românești prilejuită de împlinirea a 500 de ani de la atestarea documentară a localității a reunit nume ale folclorului bucovinean precum Călin Brăteanu, Sorin Filip, Marius Zgâianu, Adriana Bucevschi, Andreea Chisăliță, dar și multe ansambluri și grupuri folclorice sucevene. Și aici, evoluția membrilor ansamblurilor din comuna Șieuț a fost una de excepție, publicul fiind plăcut surprins de prestația acestora.

De asemenea, pe parcursul vizitei în Bucovina, artiștii celor două ansambluri au vizitat mai multe obiective cultural-turistice, dintre care amintim Mănăstirile Moldovița și Voroneț, Muzeul Satului Bucovinean, Cetatea de Scaun a Sucevei (unde a avut loc și Festivalul Medieval) și Salina Cacica, toate constituind prilej de încântare pentru colectivul care a făcut deplasarea în frumoasa Bucovină.

Se cuvine să aducem mulțumiri domnului primar al comunei Șieuț, Ioan Dedean-Bortăș, cel care a făcut posibilă această deplasare și a fost mereu aproape de actul cultural, fiind prezent atât în calitate oficială, cât și în cea de coordonator al întregului grup și dansator activ al Ansamblului Folcloric „Ciobănașul”.

Totodată, mulțumim domnului Călin Brăteanu pentru grija pe care ne-a purtat-o și pentru susținerea și promovarea unei colaborări culturale deosebite între județele Bistrița-Năsăud și Suceava.

Pe întreg parcursul deplasării în Bucovina, ansamblurile folclorice din Șieuț și Ruștior au fost însoțite din partea Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud de etnolog Smaranda Mureșan, referent de specialitate în cadrul Serviciului Cultură Tradițională, care s-a ocupat îndeaproape de realizarea materialelor document, foto și video, dar și de buna organizare și desfășurare a tuturor momentelor artistice, acestea din urmă confirmând pe deplin faptul că oamenii frumoși și talentați din comuna Șieuț dețin și poartă cu ei valori inestimabile, ce merită păstrate și valorificate, indiferent că este vorba despre cântec, joc popular, costum tradițional sau obiceiuri.

DSC01074 DSC01075 DSC01083 DSC01085 DSC01092 DSC01123 DSC01124

Etnolog Smaranda Mureșan

Referent de specialitate CJC BN

Leave a comment