17/08/2017

Ajutaţi-vă copiii să interacţioneze cu cărţile, de mici! Obiceiurile bune se învaţă în copilărie şi se vor menţine toată viaţa!

Demersul Denisei Berbecar de a aduce copiii în lumea cărţilor nu se va opri doar la deschiderea Librăriei Colorate, vrea să iniţieze diverse campanii, pentru a promova cititul si implicarea parintilor in procesul de citire si invatare, folosind aceste carti deosebite.

“Trebuie data o carte in mana copilului de cand este bebe, incepand de la 6 luni si aici ma refer la carti din material textil, si pe parcursul copilariei daca se invarte printre carti, cu siguranta atunci cand va creste va aprecia o carte la adevarata ei valoare! Am remarcat de-a lungul timpului, deoarece eu m-am ocupat in ultimii 3 ani de vanzarea cartilor Usborne, o editura superba din Marea Britanie, unele carti regasindu-se si in Libraria Colorata, ca parintii sunt cei reticenti la cumpararea unei carti pentru copilul lor, spunand ca nu au succes cu asa ceva. Problema nu sunt copiii, ci parintii care pur si simplu dau cartea copiilor si nu incearca sa faca activitatile din carte impreuna, deoarece copilul asta asteapta, atentie,rabdare si TIMP din partea parintilor!”, a declarat pentru bistritaonline.ro, Denisa Berbecar, o mămică deosebită, care a testat în familie şi ştie cum să le inducem copiilor dorinţa de a citi, de a sta aproape de universul mirific al poveştilor copilăriei şi mai departe, să-i ajutăm să-şi dezvolte dependenţa de a căuta mereu cărţi adecvate vârstei şi nivelului de înţelegere.

Un copil nu ştie ce să facă atunci când primeşte o carte, pentru un adult lucrurile sunt sedimentate şi simple, aceasta fiind greşeala pe care o fac părinţii, în opinia Denisei: “cumparand o carte si neimplicandu-ne ca parinte in procesul activitatii, din cand in cand,copilul isi va pierde interesul fata de carte, pentru ca nu stie ce sa faca cu ea si atunci ajunge sa fie inca o carte prafuita pe un raft”.

Am fost surprinşi în mod plăcut de modul în care Denisa Berbecar a pus problema lipsei de interes a copiilor faţă de carte, fapt ce a generat probleme la nivel naţional, ştim cu toţii statisticile sumbre ale promovabilităţii în cadrul examenelor naţionale, astfel am considerat că voci precum cea a ei, trebuie ajutate să se facă auzite de cât mai mulţi părinţi sau tineri care vor deveni părinţi cândva.

“Asta as vrea sa reusesc prin aceasta  librarie, sa le explic parintilor ce pot face cu copilul lor atunci cand cumpara un anumit titlu, aici ma refer la cartile pentru copiii prescolari si scolari clasa primara,deoarece cei mari,incepand cu gimnaziul se descurca si singuri. Asadar cumparand de mici carti, nu conteaza ce activitate poti face cu ele, ci conteaza sa interactionezi cu cartea si să ajungi sa o apreciezi tot mai tare pe parcursul copilariei.

Studiile arata ca acei copii care nu au pus mana pe o carte de mici nu vor citi si aprecia cartile atunci cand vor ajunge adulti, ceea ce ar trebui sa dea un semnal de alarma multor parinti, care ii lasa pe copii pe calculator si tableta cu orele in fiecare zi”, a concluzionat mămica şi profesoara, Denisa Berbecar.

$RBRWGAO $ROO20AM $RR0QIH7

Claudia Dunca