PREMIILE ANTIDISCRIMINARE „Învățăm împreună”, ediția a II-a 2014

Centrul de Resurse și Referință în Autism Micul Prinț, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean și Primăria Bistrița organizează miercuri, 10 decembrie, 2014, ora 18:00 la Centrul Multicultural Sinagoga Bistrița evenimentul Premiile Antidiscriminare – Învățăm Împreună, ediția a II-a, 2014.

 

Scopul evenimentului este acela de a încuraja integrarea în învățământul de masă a copiilor cu tulburări de dezvoltare. Cu acest prilej vom premia 40 de cadre didactice din Bistrița-Năsăud care au avut o contribuție importantă la integrarea în școli și grădinițe a copiilor cu tulburări din spectrul autist și alte tulburări, în ultimii 8 ani.

Trendul european este acela de a integra copiii cu tulburări din spectrul autist, alături de copiii neurotipici în învățământul de masă, individual sau în clase și grupe speciale, reduse numeric, atunci când acest demers este în beneficiul lor. Evident, acest lucru nu este întotdeauna posibil și nici întotdeauna în avantajul copilului. Însă cu intervenție terapeutică specifică, copiii cu diverse dizabilități pot beneficia enorm de pe urma integrării în învățământul de masă din punct de vedere comportamental ! urmărind modele și respectând reguli, al socializării și comunicării ! învățând să interacționeze adecvat și al dezvoltării cognitive.

Integrarea unui copil cu TSA sau alte nevoi speciale în învățământul de masă presupune un efort intens din partea familiei și a cadrelor didactice, alături de un demers terapeutic susținut, de lungă durată.

Din 2008, obiectivul CRRA „Micul Prinț” fost sensibilizarea societății civile și a autorităților locale, reducerea discriminării pe criterii de sănătate mintală, formarea de terapeuți și cadre didactice specializate, astfel încât fiecare copil integrat să constituie o victorie pentru Bistrița-Năsăud ca și comunitate, oferindu-i acelui copil șansa la o viață normală. Este absolut firesc ca meritele cadrelor dascălilor implicate în lupta antidiscriminare să fie recunoscute și apreciate public.

Cadrele didactice premiate au fost nominalizate de Asociația Autism Europa Bistrița și Inspectoratul Școlar Județean și îndeplinesc, cumulativ, mai multe condiții: au integrat în grupă/clasă/unitatea de învățământ un copil cu tulburare din spectrul autist sau alte tulburări de natură să solicite suplimentar cadrul didactic sau unitatea; copiii integrați sunt sau au fost încadrați în grad de handicap; cadrele didactice sau unitățile de învățământ au colaborat în mod direct cu ISJ, au participat la cursuri de formare sau au solicitat sprijin punctual din partea CRRA Micul Prinț cu privire la tehnici de integrare. Așadar, acest eveniment nu este unul exhaustiv.  Dar pentru că ne dorim ca pe scenă să urce cât mai mulți dascăli, ne-am propus ca la la edițiile viitoare să solicităm nominalizări publice, mobilizând în acest sens comunitatea bistrițeană.

 

Fondurile pentru premiere au fost strânse din sponsorizări prin eforturile părinților și ale prietenilor „CRRA Micului Prinț”.

          

Vă așteptăm!

1 2 3

 

 

 

 

Leave a comment