ÎN PREMIERĂ: POEZIA BISTRIȚEANĂ E LA NEW YORK

Pentru prima dată în istoria literară a Bistriței, 3 scriitori au sosit în Statele Unite ale Americii, urmând să participe la o serie de evenimente organizate de Institutul Român de Teologie și Spiritualitate Ortodoxă, revista „Lumina lină” și Cenaclul „Mihai Eminescu” din New York. Dr. Dorel Cosma ! directorul Palatului Culturii, Elena M. Cîmpan ! profesoară la Colegiul Național „Liviu Rebreanu” și președinta Societății Scriitorilor Bistrițeni „Conexiuni” și Menuț Maximinian -director ziarul „Răsunetul” au avut, până acum, pe agenda culturală întâlniri cu comunitatea românească, alături de care au participat la Sfânta Liturghie oficiată de preotul profesor dr. Theodor Damian la Biserica Sf. Ap. Petru și Pavel din New York, care s-a continuat cu un dialog despre cultura de dincolo și dincoace de Oceanul Atlantic, printre cei prezenți amintind pe scriitoarele Elena Mitru și Mariana Terra de la „Romanian journal”, universitarul dr. Mircea Ghiță.

Aflați în cea mai mare metropolă americană scriitorii bistrițeni au vizitat Statuia Libertății, Piața Turnurilor Gemene, unde acum se află un muzeu, Central Park, Piața statuii lui Columb, Manhattan, Ellis Înșel, Metropolitan Opera, Lincoln Center, Broadway bucurându-se de frumusețile și istoria Americii, menite a fi adevărate surse de inspirație pentru următoarele cărți. Poezia bistrițeană s-a auzit și în engleză, în lectura autorilor, în unul din punctele importante și aglomerate din New York( Times Square/ Broadway). Americanii au gustat și au primit cu plăcere volumul „Amintiri de pe o ilustrată” de Dorel Cosma și Muguraș Maria Petrescu care cuprinde poezii alese din creațiile lui Menut Maximinian, Elena M. Cîmpan, Victor Știr, Al. C. Miloș și Dorel Cosma.

Promovarea literaturii bistrițene se va face și în zilele următoare prin lecturi publice, lansare de reviste și prezentări de carte.

Inițiatorul schimbului cultural este preotul și scriitorul Theodor Damian, care a fost prezent la Bistrița, la Zilele Lumina Lină, unul dintre cele mai ample evenimente culturale desfășurate vreodată în Bistrița. Unul dintre obiectivele schimbului cultural îl reprezintă și Metropolitan College, unde Theodor Damian este profesor de filosofie și etică.

Prezența scriitorilor bistrițeni în New York a fost întâmpinată cu bucurie de românii dornici să fie la zi cu literatura de acasă. Întâlnirile de la New York constituie o poartă deschisă pentru viitoarele colaborări culturale dintre marea metropolă americană și municipiul Bistrița.

Corespondenta speciala din America

img20161011013241

img20161010213438 img20161010225236

Leave a comment