Romanian Journal: OASPEȚI DRAGI DIN BISTRIȚA LA CENACLUL DIN NEW YORK

Este întotdeauna o mare bucurie și, în același timp, o onoare să primim la cenaclul literar ”Mihai Eminescu” din marea metropolă americană New York oaspeți dragi din patrie.

În seara zilei de vineri, 14 octombrie, la restaurantul Boon (fost Bucharest) din Sunnyside, s-a desfășurat sesiunea specială a cenaclului la care au participat, ca invitați de onoare, trei reprezentanți de frunte ai culturii din orașul ardelenesc Bistrița: Dorel Cosma, Elena M.Cîmpan și Menuț Maximinian.

Președintele cenaclului, prof. dr. Theodor Damian, a urat oaspeților bun venit în mijlocul iubitorilor de cultură din New York și a evocat deosebita ospitalitate cu care a fost primit în Bistrița, unde lansase revista ”Lumină Lină”.

În cadrul acestei sesiuni speciale de cenaclu, au fost lansate cărțile: ”Bistrița în revoluție” și ”Bilet de călătorie” de Dorel Cosma, ”Poezia noastră cea de toate zilele” de Elena M. Cîmpan și ”Muchia dealului” de Menuț Maximinian. De asemenea, a fost prezentată revista ”Conexiuni” editată de Centrul Cultural Municipal Bistrița și ”Bistrița culturală”, suplimentul revistei ”Conexiuni”.

Despre cărțile și revistele lansate au vorbit cu admirație președintele cenaclului, scriitorul Theodor Damian, prof. Mariana Terra, editor al ziarului ”Romanian Journal”, și prof. univ. Valentina Ciaprazi.

Distinșii noștri invitați au prezentat aspecte semnificative din multilaterala și rodnica lor activitate pusă în serviciul iubitorilor de cultură de pe întreg cuprinsul României.

Din partea Institutului Român de Teologie și Spiritualitate Ortodoxă̆ ”Capela Sf. Apostoli Petru și Pavel” din New York, a Cenaclului Literar ”Mihai Eminescu”, a revistei ”Lumină Lină”, (Gracious Light) din New York, domnul Theodor Damian a înmânat DIPLOMA DE EXCELENÅ¢Ă fiecărui invitat de onoare din această seară ”pentru merite deosebite în activitatea internațională de promovare a valorii culturii și spiritualității neamului românesc”.

Duminică, 16 octombrie, oaspeții noștri au participat la slujba religioasă oficiată de preotul-paroh Theodor Damian în biserica ”Sf. Apostoli Petru&Pavel” din Astoria, Queens, după care, în sala socială, invitații au vorbit despre cultura românească și au citit din creația personală.

Am solicitat domnului prof.dr. DOREL COSMA câteva opinii despre românii din New York pe care i-a cunoscut și despre activitatea sa în țară și în străinătate, având în vedere faptul că dânsul este președintele Uniunii Mondiale de Folclor și director al Centrului Cultural Municipal ”George Coșbuc” din Bistrița.

”Mă̆ bucur enorm că am putut veni în New York și este pentru mine o reală încântare că am cunoscut români care respectă tradiția, care își respectă etnia și care se mândresc că sunt români. Am fost în multe țări, am dus solia neamului românesc, tradițiile noastre populare și pot spune în deplină cunoștință de cauză că m-au impresionat românii de aici. Iar Statuia Libertății este un semn al faptului că în multiculturalismul și multietnicismul din New York, românii au locul lor bine stabilit ca o comunitate unită, într-o țară în care sunt cu adevărat liberi. Datorită ospitalității deosebite a preotului Theodor Damian, datorită doamnei Nicole Smith și domnului Mircea Ghiță, care ne-au însoțit în multe vizite prin oraș, am văzut puncte de larg interes din New York. Am fost în centre-cheie din Manhattan, am vizitat o gospodărie americană, o fermă din Upstate New York, am văzut de aproape Statuia Libertății și multe alte obiective turistice deosebite din acest imens oraș. Mă întorc acasă cu un bagaj de impresii pozitive puternice pe care voi încerca să le prezint în scris, apoi la radio și la postul de televiziune. Vă mărturisesc că rar am întâlnit atâta grijă pentru oaspeți, atât de caldă prietenie ca cea simțită la dumneavoastră aici, în New York. M-am simțit și mă simt ca acasă și este minunat. Îmi pare rău că trebuie să mă întorc acasă în această seară, dar duc cu mine bucuria de a fi întâlnit români de calitate, români care se mândresc cu etnia lor și care transmit dulcele grai românesc copiilor și nepoților lor”.

Iată̆ un citat din poezia ”Emoție”, inclusă̆ în cartea ”Biletul de Călătorie” al poetului Dorel Cosma:

”Energii interioare,

influențe misterioase.

Devii sau te pierzi

în voința latentă

ce se unduiește alene.

Un suflet de vânt

Sporește tăcerea

Exploziilor ascunse,

se zguduie

din temelii

întreaga esență.”

Doamna ELENA M. CÎMPAN și-a exprimat bucuria de a fi cunoscut români de calitate în New York și este impresionată de activitățile pe care aceștia le desfășoară:

”În comunitatea româno-americană de aici, dumneavoastră clădiți, cărămidă cu cărămidă, edificiul spiritual al neamului, amintindu-ne de inegalabilul Eminescu. Dați-mi voie să transmit mesajul meu de suflet către toți românii iubitori de cultură din New York. Continuați să creați și să apreciați cultura română, țineți- vă aproape de țară, fiți la curent cu ce se întâmplă acolo. Multitudinea cărților și a revistelor este o bucurie, căci în acest fel putem alege. Fiți mândri că aveți o personalitate marcantă, cum este domnul Theodor Damian, care vă coordonează multiplele activități culturale de aici. M-ați impresionat prin faptul că participați cu bucurie la evenimente literare și că nu vă uitați limba și cultura, deși vă aflați la mii de kilometri de țara natală.”

În cartea dânsei, ”Cabina de probă” (volum de proză scurtă), la început, este prezentat crezul autoarei în valoarea scrisului: ”Sunt note și acorduri care vin dinăuntru. Sunt piese ale unei memorii încă tinere. E oglinda în care mă recunosc. Prozele sunt uș̦oare ca un pahar cu apă. Sunt rare însă și așteptate în deșert. Puștiul din noi, din voi, are nevoie, pe o etajeră, și de această carte. Vitală. Fără ea aș fi mult mai tristă. Cu ea veți avea porția de singurătate, fără aer fresh, fără amintire. Ai fost cu mine, Tu, cel din nori. Când te voi întâlni, îți voi da un autograf. Fără tine, Divinule, n-aș fi simțit înaripare. N-aș̦ fi trăit de mii de ori același rând. Viața mea a fost mult mai bogată în cărți.

N-am mânuit existența așa cum aș fi vrut. Am fost, în schimb, în cărțile mele, stăpân”. Din volumul de poezii ”Lăcrămioare de zăpadă” a doamnei Elena M.

Cîmpan:

”tu ești istoria mea

și eu sunt poezia ta

așa cum

eu aș fi istoria ta

și tu poezia mea

din cărți de lut

de la-nceput

și poate că cineva

într-o viitoare zi

va mai scrie

o istorie a poeziei

sau

o poezie a istoriei.”

(Poezia istoriei)

Ziaristul MENUȚ MAXIMINIAN a fost bucuros să ne împărtășească opinia sa despre New York și despre românii pe care i-a văzut aici.
”M-am simțit foarte bine. Am cunoscut români veniți în America din diferite zone ale țării. Când am trecut Oceanul, am fost emoționat pentru că̆ nu știam ce ne va aștepta în New York. Norocul nostru este că am venit la a doua familie, la ”familia de duminică”, cum îi spuneți dumneavoastră. M-a impresionat să aflu că vă întâlniți în fiecare duminică, la biserică, că aveți cenaclu, cum a fost acela de vineri în care ne-ați prezentat pe noi și o parte din cărțile noastre. M-am bucurat că m-am întâlnit și cu colegi jurnaliști de aici. Am citit două ediții ale ziarului ”Romanian Journal” și mi-a plăcut mult faptul că̆ aveți întotdeauna articole despre comunitatea româno-americană din New York și din alte state ale Americii. De asemenea, am văzut că prezentați cu mare grijă situația din țară și din lume. Vă felicit și îl felicit pe directorul ziarului, domnul Vasile Bădăluță, pe care l-am cunoscut, vă felicit pentru că scoateți în evidență ce are mai bun românul. Eu lucrez ca redactor la ziarul ”Răsunetul” și în curând se vor împlini 200 de ani de la nașterea lui Andrei Mureșanu, autorul poeziei Imnului național. Vom organiza manifestări importante cu acest prilej. Am văzut atât de multe în acest scurt sejur american, încât pot spune că m-am încărcat sentimental pe viață. De la noi din țară, America este privită ca un miraj, un vis peste Ocean. Mulți români și-ar fi dorit, și-ar dori să se stabilească aici. Dar în același timp, cred că există și un miraj pentru Europa, căci mulți americani s-au stabilit acolo și apreciază cultura, istoria milenară de acolo. Vreau să vă spun că am fost impresionat și de faptul că americanii care m-au întrebat de unde sunt și le-am spus că sunt român din Transilvania, mi-au spus că știu de Dracula, de Nadia Comăneci, de Ilie Năstase, de Gheorghe Hagi… Dați-mi voie să vă felicit pe dumneavoastră  ziariștii, pentru munca pe care o faceți cu pasiune și pentru strădania de a păstra și transmite tradițiile noastre”. Din poezia ”Dincolo”, inclusă în volumul ”Muchia malului” a lui Menuț Maximinian:

”Căutările

Au trecut gardul.

Peste stânci

E viața albastră.

Dacă mergi

Dincolo de cărări,

Întâlnești oameni.

Dacă vrei,

Dincolo de viață

Îți gășești calea.”

Prezența a trei dintre cei mai apreciați oameni de cultură din Bistrița-România a fost o sărbătoare pentru membrii comunității româno-americane din New York. Mulțumim mentorului de gând și simțire românească, domnului Theodor Damian, datorită căruia am avut plăcerea și onoarea de a face cunoștință cu oameni de valoare ai unui neam de valoare. Căci întâlnirile din cadrul cenaclului literar ”Mihai Eminescu”, de la slujbele religioase din biserică, discuțiile bilaterale, toate aceste manifestări culturale de excepție ne fac mai puternici, mai buni, mai mândri de etnia noastră milenară.

prof. Mariana Terra foto: Alex Marmara

Romanian Journal •  New York

prof. Mariana Terra foto: Alex Marmara

img20161015060749_1 k0a9606_0 k0a9613 k0a9619_0

Leave a comment