15 IANUARIE 2017 – DE ZIUA CULTURII NAȚIONALE – DISTINTO REVINE LA BISTRIȚA

Prima trupă pop-opera din România revine la Bistrița pe data de 15 ianuarie 2017, la Ziua Culturii Naționale. Alături de ei, în această zi de sărbătoare, vor mai urca pe scena Palatului Culturii Bistrița, scriitori din China, India, Indonezia, Italia, Malaezia, Singapore, Turcia, Germania și România, care vor aduce un omagiu marelui poet român, Mihai Eminescu.

În iulie 2008, trupa ”Distinto” este invitată să cânte în deschiderea concertelor lui Julio Iglesias de la Cluj și Iași, iar reacția publicului la evoluția soliștilor, confirma necesitatea acestui gen pe piața românească. Urmează, în mod firesc, o serie de concerte impresionante: deschiderea concertului “Noaptea celor 5 tenori” la Sala Palatului din București, “Concertul de Crăciun” organizat de Filarmonica “George Enescu” din București, recitalul din spectacolul “Marele Concert al Verii” la Opera din Brașov, concertele cu Francesco Napoli de la Sala Palatului din București, recitalurile din cadrul Festivalurilor Mangalia (2008, 2009, 2010), Mamaia (2008, 2009, 2010), recital în Gala de Premiere “Romanian Music Awards 2010” de la Craiova, intonarea Imnului de Stat al României în Finala Cupei României 2009 de la Tg. Jiu sau în Gala de Premiere a Comitetului Olimpic Român, recital în deschiderea Campionatului Mondial de Haltere 2009 de la București, recital în deschiderea Cupei Mondiale de Judo 2010 de la București, concertul “Seară Italiană” alături de Ianna și de orchestra simfonică European Royal Orchestra de la Arenele Romane, recital în Gala de Premiere „Romanian Top Hits 2011” de la Bacău, festivalul „Zilele Brancovenilor 2011” la Palatul Mogoșoaia, concertul de lansare al albumului propriu în cadrul Festivalului de la Mamaia unde i-au avut ca invitați pe Francesco Napoli, Adrian Romcescu, Ianna Novac și Nicola, recital în stagiunea Filarmonicii din Pitești, recital în stagiunea Operei din Constanța, recital în stagiunea Operei Naționale București, etc.

Cei 3 soliști, Octavian Dobrota, Marius Olteanu și Mihai Radu, care reprezintă prima trupă pop-opera din România, au colaborări de excepție cu artiști de renume, atât pe piața românească, cât și pe cea internațională: sopranele Felicia Filip, Daniela Vlădescu, Ianna Novac, celebrii interpreți Francesco Napoli și Adrian Romcescu, dar și Nicola și Anna Lesko, alături de care cei 3 încântă publicul cu reprezentații de înaltă valoare artistică.
Realizările artistice le aduc celor 3 soliști recunoașterea din partea presei și a publicului și astfel pentru bogata activitate artistică, li se decernează Premiul Special „Voci de Aur” în cadrul Galei Celebrităților 2011 România.
În anul 2008, trupa începe colaborarea cu Casa de Producție Cat Music, colaborare care aduce pe piața românească primul album al formației. Albumul reprezintă o premieră pentru muzica românească: în primul rând, pentru că definește genul abordat prin lucrările muzicale noi prezentate; în al doilea rând, pentru că propune transformarea stilistică, în genul clasico-romantic, a celor mai importante creații românești și internaționale, care prin valoarea lor și-au păstrat “nemurirea” în conștiința și sufletele iubitorilor de muzică din România. Și, în al treilea rând, pentru că maniera propusă de cei 3 soliști, reprezintă una dintre cele mai rafinate expresii ale stilului bel-canto.

Doris Cosma

15895790_1285544981519865_7522548617220942498_o CLIIMA20140325_0150_1

Leave a comment