Categories
Inedit

ȘCOALA ALTFEL

E „școală altfel” la Colegiul Național „Liviu Rebreanu” din Bistrița. Săptămâna aceea cu activități dorite și nerealizabile în program obișnuit, cu excursii, vizite, expoziții, filme, concursuri, invenții și inovații. Elevii sunt în centru. Profesorii, pe margine.

Numai o săptămână? Da, doar cât să se prindă gustul activităților educative, de altă factură, fără catalog. Acum se vede cât de mult strigă acel carton, plimbat sub braț, pe coridoarele de betoane. Sau din orice alt material de construcție.

„Școala altfel” rămâne cu aceeași arhitectură, la suprafață. Ceea ce se modifică e arhitectura fiecărui elev, a fiecărui profesor, în parte. Ei descoperă, într-o singură săptămână, că pot fi și altfel. Că pot face și altceva. Și, apoi, de la capăt. Revenirea la normal dezumflă câte puțin, din idealuri, din vise. Dar, consolarea vine din faptul că anul viitor mai e „o școală altfel”. Viitorul, mereu viitorul!…

Deodată, parcă, profesorii și elevii se dezgheață, devin calzi, povestesc, au timp de stat de vorbă, fără a-și urmări doar obiectivele din planul de lecție, se apropie, se caută, se admiră, pe bună dreptate. Zeci de activități, care duc lucrurile în normalitate. Ca apoi, să înghețe la loc. Până la următoarea „școală altfel”.

Aceste gânduri amintesc de un cântec-joc din copilărie, „Podul de piatră s-a dărâmat/ A venit apa și l-a luat/ Vom face altul pe râu în jos/ Altul mai trainic și mai frumos.” Un joc despre podurile dintre noi, despre dezamăgiri și speranțe, despre voie bună și timp petrecut împreună.

Ce aduce o”școală altfel” în societatea românească? Poate o nouă perspectivă, o altă abordare, un moment de adevăr. Dar e puțin. Ar trebui în societate și alte astfel de inițiative, ca de exemplu, „sănătatea altfel”, „justiția altfel”, „impozitele altfel”, „spiritul civic altfel”, „politica altfel”. Nu doar școala. Pentru că rămâne iar singură, într-un mecanism care nu (o ) așteaptă sau pe care ea nu mai are timp să-l aștepte. ELENA M. CÎMPAN03012017102143imagine-scoala-altfel-936x480 (1)

Leave a Reply