INTERESANT ! DRAPELUL ROMÂNIEI !

Iată de ce drapelul României este roșu, galben și albastru.  Începând cu anul 175 după Hristos, stindardul dac  s-a impus ca stindard al majorităților legiunilor romane, triumfând și în a doua jumătate a secolului al IV-lea, cu prilejul vizitei la Roma a împăratului Flavius Iulius Constantinus, fiul împăratului Constantin I ( după istoricul Ammien Marcellius).

Ce-I  interesant de abia de acum apare, căci conform datelor  cuprinse în Notitia Dignitarium, un document militar al arhivelor imperiale romane, stindardul de luptă al dacilor purta culorile roșu, galben și albastru, aceleași culori de la primele legiuni geto-dace cantonate în Bretania și  Capadocia, în care fruseseră recrutați ca mercenari  luptătorii daci.

După căderea Imperiului Roman de Apus,  stindardul dacilor a fost preluat și folosit de armatele  bizantine până la finele secolului  X.
Împăratul bizantin Justinian, a înfințat  în anul 535 după Hristos, două cetăți dunărene,   Recidava și Literatta, locuite de luptători descendenți  ai dacilor care și-au păstrat emblema stindard de luptă a  strămoșilor. Ca un semn de prețuire a efectului moral  exercitat asupra războinicilor, stindardul folosit în  legiunile romane și ulterior bizantine era împodobit cu  aur și pietre prețioase.
În anul 1185,  frații valahi Petru, Asan și Caloian, au condus o armată  contra bizantinilor, ai cărei oșteni aveau pe sulițe  flamuri cu reproducerea dragonului-lup al dacilor, plus cele  trei culori.
Culorile stindardului au străbătut veacurile  fără nicio altă menționare documentară, părând   pierdute pentru totdeauna.
Dar iată că în  anul 1821, culorile roșu, galben și albastru se regăseau  pe drapelul de luptă al lui Tudor Vladimirescu, iar în  anul 1848 au devenit culorile drapelului de stat, cunoscute  și astăzi.
Ce înseamnă memoria ancestrală a unui popor,  și cum nu poate fi ea ștearsă nici de atotputernicul  Timp.

                       Stăm și astăzi sub semnul lui Zamolxes,  chiar dacă unii dintre noi nu avem habar de  asta.

drapelul-romaniei

Leave a comment