În zilele însorite din martie, începe și activitatea în grădină. Este vremea să faci curățenie și să îmbogățești pământul cu substanțe nutritive, să sapi și să îngrijești plantele perene.
Plantează pomi fructiferi, copaci sau arbuști decorativi precum liliacul, magnolia sau forsythia sau butași de mure cu tot cu rădăcină.
Plantează plantele cățărătoare precum glicina, wisteria sau luleaua turcului, dar protejează lăstarii plantați cu un strat de frunze veștede, cu pământ sau o folie de plastic, deoarece noaptea continuă să fie temperaturi scăzute care le pot dăuna.
Plantează tufe noi de trandafiri cu tot cu rădăcină. Nu se recomandă în luna martie plantarea butașilor de trandafiri fără rădăcină.
Plantează flori primăvăratice rezistente la frig precum primulele și campanula.
Plantează legume precum: arpagicul, usturoi, țelină, varză timpurie, salata verde, spanac, ridichi, păstârnac, tarhon. Legumele se plantează în seră sau în aer liber, în grădină, dar în acest caz straturile de legume trebuie protejate cu folii, deoarece luna martie are încă perioade foarte reci care vor afecta semințele încolțite.
Plantează garduri vii, dacă vrei să delimitezi anumite spații din grădină folosind tufe de arbuști decorativi.
Taie și curăță toate crengile uscate sau degerate din pomii fructiferi și din arbuștii decorativi.
Nu lăsa uscăturile să favorizeze apariția bolilor, dacă vrei să îngrijești grădina corect. Fiecare tăietură trebuie tratată cu substanțe de protecție precum ceara naturală pe care o poți cumpăra din magazinele apicole.
Taie tufele de trandafiri, eliminând crengile fragile, strâmbe sau încurcate, dar și pe cele degerate. La tufele bătrâne de trandafiri lasă numai 4 sau 5 tulpini viguroase din care vor ieși crengi noi cu muguri de flori.
Adaugă comentariu