Principala armă pe care o avem în lupta cu răceala, tusea si gripa este propriul nostru sistem imunitar și suntem sfătuiți deseori să evităm medicamentele.
Iată cinci soluții care ameliorează simptomele de gripă și răceală:
1. Usturoiul
Cel mai puternic antibiotic natural, usturoiul este un adevărat supererou în lupta cu virusurile și bacteriile. Are un puternic efect antiinflamator și eliberează căile respiratorii datorită aromei foarte puternice. Pentru ca efectul usturoiului să fie pe deplin pus în valoare, consumă-l crud, alături de câteva legume pline de vitamine, cum ar fi roșiile, sfecla roșie, broccoli și morcovii. Atenție, însă, dacă ai un stomac sensibil, pentru că prea mult usturoi îți poate crea disconfort. De asemenea, dacă ai, în general, o tensiune arterială mică, reține că usturoiul are proprietăți hipotensive și îți poate scădea și mai mult tensiunea, ceea ce poate duce la stare de slăbiciune și vertij.
2. Ghimbirul
Ghimbirul este un alt medicament puternic pe care natura ni-l pune la dispoziție prin proprietățile sale antivirale și antiinflamatorii, dar și prin faptul că susține procesul digestiv. Tot prin consumul regulat de ghimbir îți poți întări sistemul imunitar. Deși poate fi consumat ca atare, ghimbirul mai poate fi folosit sub formă de ceai, în combinație cu lămâie și miere de albine, sau ca ingredient extra pentru o supă de pui, de exemplu. Pulberea de ghimbir este un condiment excelent pentru salate și rețete la cuptor.
3. Ceaiul verde
Înainte de toate, este important de reținut că ceaiul verde este recomandat indiferent dacă ai răcit sau nu – contrar crezului popular care spune că doar cei răciți beau ceai, din mai multe motive. Unul dintre ele este că ceaiul verde este bogat în antioxidanți, esențiali pentru buna funcționare a sistemul imunitar. În caz de răceală, este ideal să consumi cât mai multe lichide, inclusiv ceai verde, însă este foarte important să te gândești la acest remediu ca la unul care, mai degrabă, previne răceala și alte afecțiuni, în loc să le trateze odată ce acestea apar. O alternativă mai puternică a ceaiului verde este pulberea de matcha, bogată, de asemenea, în antioxidanți și catehină, un ingredient deosebit de eficient în lupta împotriva diabetului și a cancerului.
4. Pătrunjelul
Știai că pătrunjelul conține mai multă vitamina C decât lămâia? Pentru că este ușor de integrat în orice preparat, fie o salată, o supă sau o tocăniță, pătrunjelul poate fi aliatul tău numărul 1 în lupta cu răceala. Pe lângă aportul bogat de vitamina C, pătrunjelul este bogat și în antioxidanți puternici. Îl poți folosi cu încredere și cu rol preventiv, consumându-l cât mai des. O variantă eficientă de a consuma pătrunjel din plin este salata orientală numită tabbouleh.
5. Mugurii de pin
Mugurii de pin sunt eficienți împotriva răcelii datorită conținutului bogat în tanini și vitamina C, pe lângă alte substanțe, care oferă proprietăți antiseptice și expectorante. Mugurii de pin sunt de asemenea recomandați în cazul tusei, bronșitelor și afecțiunilor respiratorii acute. Aceștia se pot administra sub formă de ceai sau sub formă de sirop, dar nu ezita să ceri sfatul unui medic naturist înainte să începi tratamentul.