Sănătate

Urzicile, ideale de mâncat primăvara

Este primăvară, deci este momentul ideal pentru a culege și mânca urzici.

Mâncare de urzici cu usturoi

  • 400-500 g urzici proaspete, tinere
  • 1 ceapă mare
  • 1 lingură cu vârf de făină
  • 3-4 căței de usturoi
  • 30 ml ulei
  • sare, piper, nucșoară – după gust

Instrucțiuni de preparare 

  • Curățați urzicile de impurități și clățiți-le în mai multe ape.
  • Opăriți urzicile pentru 2-3 minute în apă clocotită în care ați pus un praf de sare.
  • Scoateți urzicile opărite într-o sită ai treceți-le pe sub un jet de apă rece.Strecurați și păstrați deoparte apa în care ați opărit urzicile.
  • Tocați urzicile mărunt cu un cuțit, sau le puteți pasa foarte scurt la robot.
  • Tocați ceapa mărunt și o căliți 2-3 minute în ulei, apoi adăugați făina și o lăsați să se gătească un minut împreună cu ceapa, amestecând continuu ca să nu se ardă.
  • Începeți să turnați puțin câte puțin din apa în care ați opărit urzicile. Eu am pus cam 300 ml. Făina se va îngroșa și va forma un sos.
  • Puneți și urzicile în tigaie, mai adăugați apă dacă este nevoie, apoi sare, piper și nucșoară dacă vă place.
  • Lăsați urzicile să se gătească cam 10 minute, nu e nevoie de mai mult.
  • Puneți peste urzici usturoiul trecut prin presă, stingeți focul și lăsați mâncarea acoperită cu un capac să se odihnească și să se îmbine aromele.
  • Serviți mâncarea de urzici cu usturoi imediat, alături de o mămăliguță și de un ou poșat, fiert sau prăjit.

Urzicile, ideale de mâncat primăvara

Etichete